понеділок, 21 січня 2008 р.

Юні знавці олімпійського спорту

Завершився фінальний етап обласного туру Всеукраїнської вікторини «Знавець олімпійського спорту», що проводиться серед учнів загальноосвітніх шкіл за ініціативою Національного олімпійського комітету України спільно з Міністерством освіти і науки, Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту і Олімпійською академією.
На першому етапі у вікторині брали участь усі бажаючі учні 1-4-х і 5-9-х класів. Потім був другий тур, за підсумками якого 18 переможців районних і міських турів вийшли до обласного фіналу, де розіграли призові місця й путівки на всеукраїнський фінал вікторини.
Учасники обласного фіналу, що був організований обласним відділенням НОК України, обласним управлінням з фізичного виховання та спорту МОН України та правлінням благодійного фонду «Добра надія», продемонстрували високий і достатній рівень знань за тематикою стародавніх Олімпійських ігор та історії сучасних Ігор. Переможцем серед учнів 1-4-х класів став Дмитро Славський (4-й клас Гуляйпільської ЗОШ, вчитель Л. Науменко). Серед учнів 5-9-х класів першість виграли восьмикласник Великознам’янківської ЗОШ № 3 Кам’янсько-Дніпровського району Дмитро Попадинець (вчитель А. Прилипко) і дев’ятикласник гімназії № 5 міста Мелітополя Микола Мовчан (вчитель Л. Марінова).
Переможці вікторини та їхні наставники були нагороджені грамотами обласного управління з фізичного виховання та спорту МОН України та подарунками. Фінальний тур Всеукраїнської вікторини «Знавець олімпійського спорту» відбудеться в березні 2008 року в Києві.

вівторок, 15 січня 2008 р.

Стрибки у воду. Зимовий чемпіонат України

З мрією про олімпійський Пекін

У запорізькому басейні «Славутич» завершився зимовий чемпіонат України зі стрибків у воду. Він став відбором до лав національної збірної, яка візьме участь у змаганнях Гран-Прі та Кубка світу, де розігруватимуться олімпійські ліцензії.
Підсумки чемпіонату країни коментує головний суддя змагань заслужений тренер України Тетяна ТУРОВА:
— Перш за все, мені приємно відзначити, що мої колеги з різних регіонів України зійшлися в оцінці умов для проведення змагань: вони були чудовими завдяки тій великій підготовчій роботі, яку провели працівники спортивного комплексу на чолі з його директором Юрієм Сичовим. Не підвели й місцеві майстри стрибків у воду. Двічі на п’єдестал пошани піднімалися підопічні заслужених тренерів України Любові та Олександра Барсукових Антон Захаров і Аліна Чапленко. Перший виграв індивідуальні змагання на вишці, а в дуеті з маріупольцем Дмитром Лисенком був кращим у синхронних стрибках з 3-метрового трампліна. Аліна Чапленко разом з киянкою Юлією Прокопчук перемогла в синхроні на вишці, а в індивідуальних стрибках з цього снаряду поступилася столичній спортсменці першістю.
Звичайно, до Олімпійських ігор ще далеко, й наші провідні майстри стрибків у воду ще далекі від піку форми, але у двох індивідуальних видах чоловічої програми ми маємо по кілька гідних претендентів на місця в збірній: на вишці конкуренцію Антону Захарову намагався скласти миколаївець Костянтин Міляєв, а його земляк Ілля Кваша на 33,8 бала випередив Юрія Шляхова з Дніпропетровська на 3-метровому трампліні. До речі, в останньому виді ми вже маємо командну олімпійську ліцензію, яку завоював Дмитро Лисенко. Зовсім інша ситуація в синхронних стрибках з цього снаряду: тут поза конкуренцією дует Захаров – Лисенко, хоча бажана ліцензія поки що залишається метою.
А от щодо жінок я навіть утримаюсь від оцінок, хоча збірна України на тому ж триметровому трампліні в синхроні вже має олімпійську путівку: її завоювали миколаївські спортсменки Олена Федорова, яка в Запоріжжі удостоїлася трьох золотих нагород, і Алевтина Корольова з Миколаєва. Втім, можна очікувати, що в індивідуальних стрибках цим стрибункам доведеться витримати неабияке протистояння з боку луганчанки Марії Волощенко, яка тільки відновлює кондиції після великої перерви у тренуваннях.
Уже 18 січня наша збірна стартуватиме в змаганнях Гран-прі в Мадриді, потім повернеться до Запоріжжя, де проведе двотижневий учбово-тренувальний збір, а 19 – 25 лютого, під час змагань Кубка світу в Китаї, виборюватиме решту олімпійських ліцензій.
Технічні результати
Чоловіки. Вишка, 10 м.
1. А. Захаров (Запоріжжя) – 476,55. 2. К. Міляєв (Миколаїв) – 451,8. 3. С. Комаров (Луганськ) – 398,75. Вишка, синхрон. 1. С. Комаров –
Д. Меженський (Луганськ) – 358,14. 2. Москвичов – Пацерін (Орджонікідзе) – 276,36.
3. В. Розбицький – О. Розбицький (Вінниця) – 260,34. Трамплін, 3 м. 1. І. Кваша (Миколаїв) – 459,05. 2. Д. Лисенко (Маріуполь) – 425,25. 3. Ю. Шляхов (Дніпропетровськ) – 420,15. Трамплін, 3 м, синхрон. 1. А. Захаров – Д. Лисенко – 416,31, 2. І. Кваша –
О. Пригоров (Харків) – 399,66. 3. Є. Горшковозов (Луганськ) – Ю. Шляхов 372,3. Трамплін, 1 м. 1. Ю. Шляхов – 415,55. 2. І. Кваша – 397,1. 3. О. Пригоров – 364,05.
Жінки. Вишка, 10 м. 1. Ю. Прокопчук (Київ) – 348,6. 2. А. Чапленко (Запоріжжя) – 281,75. 3. І. Бабухіна (Запоріжжя) – 268,05. Вишка, синхрон. 1. Ю. Прокопчук –
А. Чапленко – 307,48. 2. А. Арчакова – Г. Василець (Луганськ) – 264,97. 3. Т. Кривошеєва (Харків) – Г. Мілько (Миколаїв) – 264,35. Трамплін, 3 м. 1. О. Федорова (Миколаїв) – 309. 2. Г. Письменська (Луганськ) – 273,6. 3. Є. Пономаренко (Запоріжжя) – 261,45. Трамплін, 3 м, синхрон. 1. А. Корольова – О. Федорова (Миколаїв) – 286,71.
2. Г. Письменська – Є. Пономаренко – 264,09. 3. О. Господарова – Г. Мілько (Миколаїв) – 256,29. Трамплін, 1 м. 1. О. Федорова – 265,1. 2. А. Корольова – 253,9. 3. Г. Письменська – 250,95.

пʼятницю, 4 січня 2008 р.

Традиції

Новорічна естафета поколінь
Зустрічі ветеранів спорту, які традиційно влаштовує управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації для людей, що віддали не одне десятиліття становленню й розвиткові фізкультурного руху в нашому краї, неодноразово підкорювали рекорди й завойовували почесні спортивні титули, є чудовою можливістю поспілкуватися. І кожному з них приємно усвідомлювати, що вони – члени єдиної дружньої родини – Асоціації ветеранів спорту Запорізької області.
Чергова зустріч запорізьких ветеранів спорту відбувалася напередодні Нового року в святково прикрашеному просторому залі спартаківської СДЮШОР з важкої атлетики, де були накриті столи з шампанським для сивочолих гостей. Разом з ними передолімпійський рік проводжали працівники апарату облспортуправління і регіонального відділення НОК, облради спорттовариства ФСТ «Спартак», обласного Центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».
Начальник управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Лобанов, який водночас є й президентом регіональної Асоціації ветеранів спорту, разом з поздоровленнями і найщирішими побажаннями на адресу присутніх зауважив: «Спорт живе традиціями. Без традицій, без наступності, без передачі досвіду від покоління до покоління не можна розраховувати на позитивне майбутнє. Ваші знання та досвід потрібні молодому поколінню, особливо в олімпійському році».
Голова ради Асоціації ветеранів спорту нашої області Володимир Козирець щойно повернувся з Києва, де брав участь у засіданні Ради ветеранів фізичної культури і спорту України. За словами Володимира Степановича, основна діяльність цієї організації в олімпійському році буде направлена на розвиток ветеранського руху, популяризацію олімпійських ідей і, безперечно, пропаганду здорового способу життя й залучення до спорту молодого покоління.
Тим часом свято набуло апогею. Проголошувалися здравиці на честь тих, хто повною мірою пізнав воєнне лихоліття, а в мирний час сприяв розвиткові фізкультури та спорту на Запоріжжі. Лунали пісні 50 – 70-х років, у танці кружляли сивочолі пари і, звичайно, лилися спогади, яким, здавалося, не буде кінця…

Новорічний референдум

ЛАУРЕАТИ СПОРТИВНОГО РОКУ
За традицією, що склалася здавна, напередодні новорічних свят запорізькі журналісти і спортивні функціонери беруть участь у референдумі „Лауреати спортивного року”. Мета цього опитування – визначення трійок найкращих спортсменів області, тренерів і команд з ігрових видів спорту.
Нинішнього року в референдумі, який проводився під егідою Запорізької асоціації спортивних журналістів, взяли участь 38 респондентів. Тим, кому вони віддавали перевагу, нараховувалось три очки, за друге місце — два, за третє — одне.

СПОРТСМЕНИ
Ірина АМШЕННИКОВА
(СК «Мотор Січ», ФСТ «Україна»). Майстер спорту міжнародного класу з плавання. У 2007 році вихованка тренера Анатолія Журавльова стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи на 200-метровій дистанції плавання на спині. Крім того, Ірина – чотириразова переможниця етапів Кубка світу в цьому виді плавання, чемпіонка ІІІ Всеукраїнських літніх спортивних ігор, володарка Кубка України, переможниця зимового чемпіонату країни з плавання на спині на 50, 100 і 200 м, рекордсменка України на цих дистанціях. У референдумі була поза конкуренцією – 76 балів.
Олександр ХВОЩ (СК «Металург», ФСТ «Україна» і «Динамо України», ШВСМ). Майстер спорту міжнародного класу з греко-римської боротьби. Срібний призер чемпіонату Європи у ваговій категорії до 66 кг. Посівши сьоме місце на чемпіонаті світу-2007, Олександр виборов для України олімпійську ліцензію. За підсумками року визнаний кращим борцем греко-римського стилю в Україні. В активі Олександра Хвоща – 41 бал.
Любов ЧЕРЕПАХА (СК «Мотор Січ», ФСТ «Україна»). Майстер спорту. Чемпіонка світу, Європи й України з гирьового спорту. Переможниця традиційного Меморіалу Героя Соціалістичної Праці Василя Омельченка. У референдумі набрала 12 балів.
ТРЕНЕРИ
Євген ЧЕРТКОВ (ШВСМ). Заслужений працівник фізичної культури та спорту України. Заслужений тренер України і СРСР. Спортивні функціонери і журналісти високо оцінили внесок цього фахівця у підготовку збірної області з греко-римської боротьби, яка стала переможницею ІІІ Всеукраїнських спортивних ігор. Референдум приніс Євгенові Олександровичу 40 балів.
Анатолій НЕВИНСЬКИЙ. Заслужений тренер України. Наставникові дебютанта вітчизняної чоловічої гандбольної Суперліги – команди «ЗНТУ-ЗАБ» -- вдалося створити колектив, котрий за рахунок бійцівських якостей довів свою спроможність протистояти грандам елітного дивізіону. У референдумі Анатолій Федорович набрав 34 бали.
Анатолій ЖУРАВЛЬОВ. Заслужений тренер України. Здобуток наставника Ірини Амшенникової – 32 бали.
КОМАНДИ
«МОТОР»
(ФСТ «Україна»). Гандболістки «Мотора» утринадцяте завоювали золоті нагороди чемпіонату України. Збірна команда клубу, захищаючи честь Запорізької області на ІІІ Всеукраїнських літніх спортивних іграх, стала срібним призером. Крім того, «Мотор» здобув право грати в 1/8 фіналу розіграшу Кубка ЄГФ 2007/08 років (87 балів).
«ZTR» (ФСТ «Спартак»). Команда В’ячеслава Дідушенка і Олександра Рєзанова після річної перерви повернула собі титул чемпіонів чоловічої гандбольної Суперліги й виборола золоті медалі ІІІ Всеукраїнських літніх спортивних ігор. Учасник групового турніру Ліги чемпіонів. Нині гандболісти «ZTR» готуються до матчів 1/8 фіналу розіграшу Кубка володарів кубків європейських країн (50 балів).
«КОЗАЧКА-ЗАлК» (ФСТ «Україна»). Запорізька жіноча баскетбольна команда – срібний призер чемпіонату України і володар Кубка України-2007. Гравці «Козачки-ЗАлК» склали основу збірної області – чемпіона ІІІ Всеукраїнських літніх ігор. Нині підопічні Григорія Вуля і Юрія Велігури готуються до матчів 1/16 фіналу Кубка Європи (ФІБА). Сумарний бал – 40 очок.

ВЕРСІЯ УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМ’Ї, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ Й ОБЛАСНОГО ВІДДІЛЕННЯ НОК УКРАЇНИ
Спортсмени:
І. АМШЕННИКОВА, В. РИБАЛКО (легка атлетика), Т. ЖУКОВА
Тренери: Є. ЧЕРТКОВ, Ю. БАБАК, А. НЕВИНСЬКИЙ
Команди: «ZTR», «МОТОР», «КОЗАЧКА-ЗАлК»

Керівництво Запорізького обласного відділення НОК України


Володимир Євгенійович ЛОБАНОВ

Голова Запорізького відділення НОК України. Начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту Запорізької облдержадміністрації. Заслужений працівник фізичної культури та спорту України.



Ірина Володимирівна ОЛЬХОВНИКОВА

Заступник голови Запорізького відділення НОК України. Старший тренер штатної збірної команди з легкої атлетики Державного комітету з питань фізичної культури та спорту України. Майстер спорту міжнародного класу.





Юлія Аристокліївна ВАНЯЇКІНА


Відповідальний секретар Запорізького відділення НОК України. Головний спеціаліст управління у справах сім’ї, молоді та спорту Запорізької облдержадміністрації
.