вівторок, 11 листопада 2008 р.

Плавання

Чи не марні зусилля Дениса Силантьєва?
Міжнародний турнір Кубок Дениса Силантьєва «Містер Батерфляй». Запоріжжя. 7 – 8 листопада. Басейн «Славутич».
Йому аплодували глядачі на 4 світових і 9 європейських чемпіонатах, він уславив українське плавання на Олімпіаді-2000. А нині, прийнявши рішення припинити активні виступи у великому спорті, Денис Силантьєв став ініціатором проведення турніру, який покликаний надати новий імпульс розвиткові плавання в Україні. Саме про це під час урочистого відкриття змагань казав заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов, який вручив Денисові медаль «За розвиток Запорізького краю».
Ідею проведення Кубка Силантьєва підтримали Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту (саме під його патронатом проходили змагання), НОК України, Запорізька облдержадміністрація, Федерація плавання України, Фонди «Україна спортивна» і підтримки молодіжного й олімпійського плавання. До участі в турнірі були запрошені такі знаменитості світового плавання, як росіяни Аркадій Вятчанин і Станіслава Комарова, представник Австрії Максим Підопригора, українські майстри Яна Клочкова, Андрій Сердінов, Сергій Бреус, Ірина Амшенникова…
Денис Силантьєв вважає, що цей турнір став для нього своєрідним мостиком від спортивного життя до громадської діяльності. Він прагне, щоб спорт, зокрема, плавання стали доступнішими для людей. Адже Україна має сумну статистику, яку навів віце-президент Національної федерації плавання Дмитро Качуровський: через невміння плавати щорічно тонуть майже дві з половиною тисячі наших співвітчизників, у тому числі 350 дітей. Аби ця трагедія пішла в небуття, треба вирішити кілька питань: будівництво басейнів, правильна експлуатація цих споруд, підготовка тренерських кадрів, створення навчальних програм для дітей. Тоді й молодь віддаватиме перевагу спортивній сумці, а не пляшці пива й пачці сигарет А їхні батьки завдяки плаванню позбудуться ревматизму, болю в спині.
Безпосередньо змаганням за Кубок Силантьєва передувало мальовниче шоу за участю майстрів синхронного плавання та стрибків у воду. Ну, а головне, молоді плавці мали можливість спробувати свої сили у змаганнях з іменитими спортсменами. Крім того, це був один із етапів підготовки українських плавців до чемпіонату Європи.
Безумовно, турнір, якому Денис Силантьєв обіцяє статус традиційного, зробив свою справу в плані популяризації плавання, але він нездатний вирішити ті проблеми, які сьогодні постали перед СДЮШОР з плавання і стрибків у воду «Мотор Січ». Базою для цієї школи протягом багатьох років є той же басейн «Славутич». Та ось уже майже два місяці вихованці СЮШОР мають можливість тренуватися лише тричі на тиждень (за рахунок так званих клубних внесків, які сплачують батьки дітей), і є загроза, що з 1 січня наступного року ця школа опиниться на вулиці, а басейн на зимовий період буде законсервовано.
Нещодавно облдержадміністрація запропонувала керівництву ВАТ «Мотор Січ», на чиєму балансі знаходиться басейн, співпрацю шляхом укладання договору з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту щодо спільного утримання СДЮШОР «Мотор Січ». Як і раніше, з обласного бюджету планується фінансування заробітної плати працівникам школи, учбово-спортивної роботи і відряджень (нинішнього року з обласного бюджету на ці витрати школа отримала близько 1 мільйона гривень), а ВАТ «Мотор Січ» зі свого боку має надавати спортивні споруди і приміщення для проведення тренувань. За кошторисом, який підготувало керівництво СК «Мотор Січ», щорічні послуги, що надаються спортивній школі, сягають астрономічної суми – понад 7,5 мільйона гривень. Нинішнього року з обласного бюджету на відшкодування комунальних послуг спрямовано лише 300 тисяч гривень, а це, як розумієте – мізерна частка компенсації витрат. Як стало відомо з компетентних джерел, якщо з обласного бюджету на оренду басейну не буде спрямовано принаймні 1,5 мільйона гривень, консенсусу дві організації навряд чи досягнуть. І зусилля Дениса Силантьєва щодо популяризації плавання стануть марними.

Переможці Міжнародного турніру Кубок Дениса Силантьєва «Містер Батерфляй» в окремих запливах
Чоловіки. 50 і 100 м вільний стиль – Ю. Єгошин (Одеса). 200 м вільний стиль – Д. Митрофанов («Спартак-КПУ»). 50 м брас – О. Федина («Мотор Січ»). 100 м брас – В. Димо (Київ). 200 м брас – М. Підопригора (Австрія). 50 м на спині – А. Вятчанин (Росія). 100 м на спині – О. Баранець (Дніпропетровськ). 200 м на спині – А. Колбаса (Біла Церква). 50 м батерфляй – С. Бреус (Київ). 100 і 200 м батерфляй – І. Чуєв («Мотор Січ»). 200 м комплекс – Д. Дубров (Дніпропетровськ).
Жінки. 50 м вільний стиль – О. Серикова (Донецьк). 100 м вільний стиль, 50 і 100 м батерфляй, 200 м комплекс – Л. Король («Мотор Січ»). 200 м вільний стиль – Н. Худякова (Біла Церква). 200 м батерфляй – Т. Хала (Дніпропетровськ). 50 м на спині – І. Амшенникова («Спартак-КПУ). 100 м на спині – М. Терещенко («Спартак-КПУ»). 200 м на спині – К. Вітоліна (Харків). 50 і 100 м брас – С. Бондаренко (Луганськ). 200 м брас – К. Бруско (Київ).

Плавання

З прицілом на Лондон-2012
У Дніпродзержинську, в басейні «МіКомп» проходив учбово-тренувальний збір національної збірної з плавання під керівництвом заслуженого тренера України і Болгарії Івана Сівака.
«Близько 30 спортсменів перебували на зборах. Це мої вихованці та Ніни й Олександра Кожухів. Ми готуємось до виступів на змаганнях Кубка України, що 22 – 24 листопада проходитимуть у Запоріжжі. Саме після цих стартів і відбиратимуться спортсмени до національної збірної для участі в чемпіонаті Європи з плавання на короткій воді, що в грудні стартуватимуть у Хорватії», - зазначив Іван Сівак.
За словами головного тренера збірної всі дівчата та хлопці, які знаходилися на зборах у Дніпродзержинську, а це – Тетяна Хала, Наталія Худякова, Юрій Єгошин, Олександр Ісаков та інші – надія на Олімпійський Лондон-2012.
НОК України

Волейбол

Памятають про Валерія Кривова
Усьоме в Запоріжжі проведено традиційний юнацький Меморіал олімпійського чемпіона Валерія Кривова. Турнір проходив у спортивному залі обласної ДЮСШ, вихованцем якої був уславлений волейболіст.
Фаворитами змагань були гості – юні волейболісти харківських «Юракадемії» та «Локомотива», збірна Дніпропетровської області, команда Полтави, підсилені резервістами клубів Суперліги. Саме у такій послідовності вони розташувалися в чільному квартеті підсумкової таблиці.
Подальші місця посіли колективи нашої області – збірні Мелітополя та Енергодара, дві команди обласної ДЮСШ, юні волейболісти Бердянська.