четвер, 24 вересня 2009 р.

День фізичної культури та спорту України

ГІДНИЙ ФІНІШ «ОЛІМПІЙСЬКОГО ТИЖНЯ»
Це державне свято прийшло на зміну Дню фізкультурника, що отримав широке розповсюдження на теренах колишнього СРСР у 20—30-х роках минулого століття, коли запроваджувалося гасло «У здоровому тілі – здоровий дух», яке не втратило своєї актуальності й донині.
У Запоріжжі головною ареною святкування Дня фізичної культури та спорту став стадіон «Локомотив», збудований понад 80 років тому за ініціативою комсомольських і спортивних організацій міста. Молодь тягнулася сюди, пізнаючи радість спортивної боротьби, гартуючись для майбутніх трудових і бойових перемог. Далеких довоєнних років у спритності й витривалості із запорізькими спортсменами змагалися такі всесвітньо відомі легкоатлети, як заслужені майстри спорту брати Знаменські, Галина Турова, Роберт Люлько. На цьому стадіоні вдосконалював свою майстерність рекордсмен країни в метанні молота Іван Козир…
Мене, як і більшість дітей війни, стадіон «Локомотив» притягував наче магніт. Пригадую, яким святом для нас ставали уроки фізкультури, коли їх влаштовували на цьому стадіоні шкільні вчителі Петро Миколайович Вергун і Семен Аронович Янкілевич. А свідками скількох яскравих спортивних свят нам довелося стати на цій спортивній споруді…
Нині стадіон «Локомотив» є центром навчально-тренувальної роботи для студентів трьох університетів, розташованих поблизу. Тож не дивно, що саме студентська молодь стала й головним спостерігачем, й безпосереднім учасником масштабного свята, яке було організоване управлінням у справах сім’ї молоді та спорту Запорізької облдержадміністрації, обласною радою профспілок, фізкультурно-спортивними товариствами, обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», спортивними клубами класичного приватного, національного і національного технічного університетів.
Знаменно, що нинішній День фізичної культури та спорту України співпав із заключним етапом 8-ї обласної міжгалузевої спартакіади профспілок та Олімпійським тижнем, що проводився за ініціативою президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки вже вп’яте. Уже о дев’ятій ранку в секторах і на ігрових майданчиках розпочалися змагання з армспорту (рукоборства), гирьового спорту й міні-футболу. Водночас глядачі стали свідками товариського футбольного матчу між командою Класичного приватного університету, яка є учасницею студентської першості України, і збірною обласної СДЮШОР «Космос». Отже, це був своєрідний олімпійський урок з футболу, в якому перемогу з рахунком 3:0 здобули більш досвідчені студенти.
У перерві між таймами учасників свята і глядачів піснями «Це мій рідний край» і «Слава Україні!» вітали студенти Класичного приватного університету. А по завершенні матчу розпочалися змагання з легкої атлетики за участю вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл Запоріжжя (біг на 60 м серед дівчат, на 100м – серед юнаків) і студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації (легкоатлетична естафета 4х100 м). Згодом своєрідний олімпійський урок з художньої гімнастики продемонстрували вихованки СДЮШОР № 5.
Серед почесних гостей можна було помітити олімпійську чемпіонку Сеула-1988 Ольгу Стражеву, провідного спеціаліста НОК України Анатолія Габелка, який привіз звернення до учасників Олімпійського тижня від президента НОК України Сергія Бубки. У цьому привітанні, зокрема, відзначалося, що Олімпійський урок, так само як і Олімпійські ігри, об’єднує людей різного віку статі навколо різноманітних видів спорту, навколо олімпійських ідеалів. До того ж, на переконання головного олімпійця країни, завдяки проведенню уроку вдасться залучити якомога більше дітей і підлітків до занять фізичною культурою та спортом і здорового способу життя. Саме серед учасників подібних уроків і з’являтимуться нові олімпійці.
А свято на «Локомотиві» тривало. Свою майстерність присутнім демонстрували студія сучасної хореографії «Модерн-Стиль», вихованці відділення ушу ДЮСШ № 10. А тим часом змагання за програмою міжгалузевої спартакіади профспілок підійшли до свого логічного завершення, і настала черга отримання нагород. Їх вручали заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов, голова облпрофради Віктор Сластьон, голова ради ректорів вищих навчальних закладів області Сергій Бєліков.
Іменинниками почувалися переможці – гравці збірної з міні-футболу обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, команда тенісистів обласної організації профспілки працівників освіти та науки, уславлені ветерани гирьового спорту Сергій Кубрак і Леонід Соловйов, прихильники армспорту Олег Плетінь, Валерій Чайка, Владислав Пержинський, Олексій Сидоренко...
Микола Фролов вручив відзнаки облдержадміністрації та обласної ради великій групі активістів фізкультурно-спортивного руху. Зокрема, ювілейною медаллю «За розвиток Запорізького краю» нагороджений тренер-викладач з пауерліфтингу ДЮСШ комітету з фізкультури та спорту Бердянської міської ради Леонід Котенджі, ордена «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня удостоєні переможець Всесвітніх ігор з пауерліфтингу Сергій Певнєв і старший тренер викладач СДЮШОР з вільної боротьби та дзюдо Леонід Цибульський. Почесну грамоту Міністерства України у справах сім’ї молоді та спорту отримала керівник фізвиховання Запорізького медичного коледжу Юлія Чулакова, а відомчу відзнаку «Почесний працівник фізичної культури та спорту України – перший заступник голови обласної організації ФСТ «Динамо» України Олександр Столяров і ветеран спорту Людмила Завгородня.
Віктор Сластьон вручив Почесні грамоти облпрофради тренерові-викладачеві з тхеквондо Запорізької районної ДЮСШ «Колос» Максиму Грабку, завідувачкам кафедр ЗНТУ Людмилі Соловйовій та Світлані Атаманюк, директорові навчально-спортивного комплексу Класичного приватного університету Сергію Наглюку.
Володимир ЛОБАНОВ, заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації:
— Дуже символічно, що на нашому святі були представлені трудові колективи міста та області – фіналісти міжгалузевої спартакіади профспілок, яка тривала майже протягом півроку, студенти вищих навчальних закладів, вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл… Тим самим вони продемонстрували, що поруч зі спортом йдуть і навчання, і праця. Тож, користуючись нагодою, я хочу подякувати ректорам вузів, керівникам підприємств, які надають суттєву допомогу сфері фізичної культури та спорту. До речі, нинішнього року в порівнянні з минулим витрати з обласного бюджету на розвиток фізичної культури та спорту збільшилися на 5 мільйонів гривень і загалом склали 17,9 мільйона. Втім, я вважаю, що в бюджеті на наступний рік депутати обласної ради мають обов’язково врахувати дольову участь області в підтримці команд з ігрових видів спорту. Також на затвердження сесією обласної ради ми підготували програму обладнання ігрових майданчиків зі штучним покриттям, які мають бути в кожному районі, селищі, селі. На них дуже великий попит з боку дітей та юнацтва.
Віктор СЛАСТЬОН, голова Запорізької обласної ради профспілок:
— Спартакіадний рух настільки традиційний, що трудові колективи без нього вже не можуть існувати. Я маю на увазі не тільки галузеві спартакіади, а й окремих підприємств – «Запоріжсталі», «Дніпроспецсталі», «Мотор Січі»… Апофеозом цього руху є міжгалузева спартакіада – своєрідний огляд спортивно-масової роботи за дворічний цикл. І ми вдало поєднали заключний етап спартакіади зі святкуванням Дня фізичної культури та спорту України. Тому я глибоко вдячний ректорам двох запорізьких університетів – Класичного приватного і Національного технічного, а також апарату обласного відділення НОК України, які все зробили, щоб свято пройшло на найвищому рівні. Я бачу майбутнє нашої області у взаємодії облдержадміністрації, обласної ради, профспілок
і роботодавців.