понеділок, 24 січня 2011 р.

Володимир ЛОБАНОВ – знову головний олімпієць області

У запорізькому «Козак Палаці» відбулася ІІІ звітно-виборна конференція обласного відділення Національного Олімпійського Комітету України. Серед учасників поважного форуму були присутні олімпійські чемпіони Ольга Стражева, Сергій Кушнирюк і Валентина Лутаєва, уславлені тренери, голови обласних федерацій з видів спорту, організатори фізкультурно-спортивного та олімпійського руху.

У своїй звітній доповіді голова обласного відділення НОК України нагадав про найкращі здобутки представників запорізького олімпійського руху протягом останнього чотириріччя. Цей й бронзова нагорода борця греко-римського стилю Армена  Варданяна на Олімпіаді в Пекіні, й чудовий виступ молодих атлетів області на І Юнацьких Олімпійських іграх (2 золоті, 3 срібні й 3 бронзові медалі, що складають 23 відсотки загальної кількості нагород, завойованих збірною України). Успішний виступ посланців області в Сінгапурі-2010 став наслідком спільних зусиль тренерів ДЮСШ і  обласного інтернату спортивного профілю, ФСТ, спортивних клубів «Металург» і «Мотор-Січ», міст Бердянська та Мелітополя.

Доповідач відзначив зусилля президента НОК України Сергія Бубки щодо встановлення стипендій всім чемпіонам і призерам  Юнацької Олімпіади, їхнім наставникам, а також кандидатам на участь у змаганнях ХХХ Олімпіади в Лондоні на період з січня нинішнього року по серпень 2012-го (обсяг фінансування цієї програми становить практично 1 мільйон гривень). На сьогодні до списку найвірогідніших олімпійців Ігор-2012 входять троє представників запорізького спорту – Антон Захаров (стрибки у воду), Аліна Максименко (художня гімнастика), Олег Степко (спортивна гімнастика). Є сподівання, що володарями олімпійських ліцензій також стануть Олексій Касьянов (легкоатлетичне багатоборство) та Ігор Дідик (греко-римська боротьба).

Спільно з НОК України був розроблений та успішно впроваджений у життя перший документ в історії олімпійського руху незалежної України – «Програма розвитку олімпійського руху в Запорізькій області на період 2006 – 2010 років», який об’єднав усі суб’єкти олімпійського руху навколо єдиної мети – процвітання вітчизняного олімпізму.

Протягом  чотириріччя НОК України виплатив стипендій на загальну суму понад 4,5 мільйона гривень, зокрема, запорізькі спортсмени та тренери через регіональне відділення за цей час  отримали 192 тисячі гривень. Обласні федерації футболу, плавання, стрибків у воду та легкої атлетики щорічно отримують від НОК України фінансову підтримку, екіпіровку для спортсменів та інвентар. Позаторік під олімпійську програму з місцевого бюджету було отримано 30 тисяч гривень.

Надійним союзником олімпійського руху залишаються фізкультурно-спортивні товариства. Спільними зусиллями проводяться численні спартакіади, здійснюється підтримка спортсменів та тренерів.

Діяльність Запорізького обласного відділення – це не лише Олімпійські ігри та спорт вищих  досягнень. Олімпійський рух охоплює цілий спектр соціальних, культурних, освітніх та виховних проектів. Величезною популярністю користувалися спортивні свята: «Олімпійський зорепад», присвячений 50-річчю участі спортсменів України в Олімпійських іграх сучасності; «Фізкульт-ура чемпіонам!», присвячений Міжнародному року спорту і фізичної культури в Україні; «Від Спортландії - до Олімпійських  ігор» з посвятою міжнародній естафеті Олімпійського вогню; урочиста зустріч голови облдержадміністрації Бориса Петрова з фізкультурно-спортивним активом області з нагоди професійного свята – Дня фізичної культури та спорту в Україні. За ініціативою обласного відділення НОК щороку вшановуються кращі  легкоатлети та спортивні журналісти області з врученням цінних подарунків.

Проведення Олімпійських уроків, вікторин та конкурсів відбувалося за участю запорізьких олімпійців Олександра Рязанова, Ольги Стражевої, Валентини Лутаевої, Армена Варданяна. З кожним роком зростає масовість Олімпійського дня бігу. Якщо в 2006 році на його старти вийшло близько 23 тисяч жителів області, й для багатьох із них цей захід був новизною, то минулого року ця цифра зросла до 49 тисяч учасників. Олімпійський урок і Олімпійський тиждень охопили 62 тисячі юних учасників.

Запорізькі видатні спортсмени Ганни Сорокіна, Антон Захаров та інші побували в Гуляйпільському та Вільнянському спеціалізованих інтернатах для дітей-сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків, Запорізькому та Василівському інтернатах для дітей з вадами розумового розвитку, Хортицькому Національному реабілітаційному багатопрофільному центрі. Ці зустрічі відбувалися в рамках Всеукраїнського Олімпійського уроку з вручення спортивної форми та інвентарю. А до Матвіївської загальноосвітньої школи-інтернату першим проклав стежину голова обласної федерації кікбоксингу (версія WAKO) Сергій Крупінов.

Говорячи про перспективу олімпійського руху, Володимир Лобанов зазначив, що нині розробляється «Програма розвитку олімпійського руху в Запорізькій області на період 2011-2014 років» з урахуванням досвіду, напрацьованого при виконанні попередньої програми. Головна увага в цьому документі буде приділена впровадженню здорового способу життя, залученню всіх верств населення до активних занять фізичною культурою, соціальному захисту та підтримки атлетів, їхній підготовці та участі в Олімпійських іграх, олімпійській освіті та культурі, взаємодії відділення з органами державної влади та місцевого самоврядування, організаційно-кадровій роботі.

Доповідач назвав пріоритетні напрямки роботи Запорізького обласного відділення НОК України:
- проведення меморіальних міжнародних та всеукраїнських турнірів, присвячених пам’яті та на призи олімпійських чемпіонів;
- започаткування щомісячних нагород для кращих спортсменів і тренерів, вручення їх за участю керівників федерацій з видів спорту та засобів масової інформації;
- вирішення питання щодо отримання коштів під олімпійські програми з місцевих бюджетів;
- створення у містах та районах області осередки обласного відділення НОК України.
- винесення на розгляд сесії Запорізької міської ради питання про найменування території, прилеглої до Палацу спорту «Юність», «Площею Олімпійської слави» зі створенням Алеї запорізьких олімпійців.                 

Завершуючи свій виступ, Володимир Лобанов вручив головному спеціалісту НОК України Анатолію Габелку репродукцію картину Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». А столичний гість. У свою чергу, зачитав вітання учасникам конференції від президента НОК України Сергія Бубки й вручив пам’ятні символи НОК України Володимиру Лобанову та його заступниці Ірині Ольховниковій.     
Від імені юних олімпійців учасників конференції вітав бронзовий призер І Юнацьких Олімпійських ігор в Сінгапурі тхеквондист Максим Домінішин. 
Делегати конференції обрали керівні органи обласного відділення НОК України. На посаду голови осередку втретє  переобрано Володимира Лобанова, його першим заступником – Ірину Ольховникову, заступниками – заслуженого тренера України Валерія Пономеренка та олімпійську чемпіонку Ольгу Стражеву.

На фото Василя БІЧЕНКА і Анатолія ВЛАСОВА: під час конференції; головний спеціаліст НОК України Анатолій Габелко вручає пам’ятний знак, присвячений 20-літтю Національного Олімпійського Комітету України, Володимиру Лобанову; олімпійський чемпіон Сергій Кушнірюк: «Я свій вибір зробив!»