понеділок, 20 червня 2011 р.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ДЕНЬ - 2011

«Дубовий гай» - під знаком п’яти кілець
Гордістю одного з найбільших і найстаріших парків Запоріжжя, що носить назву «Дубовий гай», є кілька велетнів-дубів, чий вік давно перетнув сторічний рубіж. Енергетика цієї зони культурного відпочинку мешканців індустріального міста притягує їх наче магнітом. І невипадково щороку обласне відділення НОК України обирає одну з центральних алей «Дубового гаю» місцем врочистого відкриття Олімпійського дня, присвяченого черговій річниці заснування Міжнародного Олімпійського Комітету .

 Чудова літня погода сприяла тому, що вже за годину до врочистого відкриття Олімпійського дня, у парку панував веселий гомін – розпочалася реєстрація учасників Олімпійського дня бігу, який є головною складовою спортивного свята. Тут можна було побачити усі вікові верстви населення, навіть малюки з цікавістю визирали зі своїх колясок.
Якщо торік у подібному заході взяли участь три тисячі запоріжців, то нині – вдвічі більше (своєрідний рекорд). З вітаннями до них зверталися начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Анастасія Склярук, олімпійська чемпіонка Сеула-88 Ольга Стражева, голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов. До речі, Володимир Євгенович того дня двічі виходив на лінію старту: спочатку разом зі своєю онукою Камілою він взяв участь у забігу дошкільнят, а згодом долав 100-метрову дистанцію разом з ветеранами спорту.
А в проміжку між цими стартами свою прихильність до здорового способу життя демонстрували вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл і підопічні обласного центру «Інваспорт», учні практично всіх професійно-технічних навчальних закладів і студенти технікумів, коледжів і вузів. Тож суддівській колегії на чолі з арбітром національної категорії Володимиром Самоленком та нагородному відділу, дії якого вдало координувала перший заступник голови обласного відділення НОК України Ірина Ольховникова, довелося попрацювати з подвійним навантаженням.
Символічно, що в забігу ветеранів спорту наочний приклад вірності олімпійському руху демонстрували своїм учням викладачі навчальних закладів Микола Гвоздьов (Хортицький національний багатопрофільний центр профтехосвіти),  Валентина Лазько (Запорізький будівельний коледж), Володимир Ульянченко (СДЮШОР «Металург»), Ганна Хлєвна (Запорізьке ВПУ моди і стилю), Володимир Багрін (Запорізький гідроенергетичний коледж). До речі, останній у свої 55 років є неодноразовим чемпіоном України та навіть призером чемпіонату світу серед ветеранів у бігу на спринтерські дистанції. Тож він був поза конкуренцією і Олімпійського дня.
За традицією переможці та призери кожного забігу отримували пам’ятні призи від Національного олімпійського комітету України, всі учасники – спеціальний Сертифікат за підписом президента Міжнародного Олімпійського Комітету Жака Рогге та головного олімпійця України Сергія Бубки, ті ж, хто фінішував усією сім’єю (тато, мама й дитина) – ще й спеціальні запрошення на відвідини ресторану «МакДональдз», який є офіційним партнером НОК України. До речі, нинішнього року до Олімпійського дня в якості спонсора залучилася торгівельна марка «Кіссон», яка безкоштовно забезпечила учасників заходу питною водою.
Голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов не приховував задоволення:
- Проведення Олімпійського дня з кожним роком набуває обертів, збільшується кількість учасників, на новий рівень виходить організація цього заходу. Сьогодні до парку «Дубовий гай» завітала така кількість прихильників здорового способу життя, що суддівська колегія і наше регіональне відділення НОК України постали перед проблемою: яким чином забезпечити їх сертифікатами, а призерів численних забігів – пам’ятними призами від НОК України. Користуючись нагодою, висловлюю вдячність усім організаторам цього свята, які доклали зусиль, щоб Олімпійський день став по-справжньому масовим, яскравим. Це – колективи тренерів і викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних товариств, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, ЦПКВ «Дубовий гай» на чолі з директором цього комунального закладу Володимиром Захаровим. На Олімпійський день, який уже став традицією для Запоріжжя, чекають заздалегідь, він не потребує додаткової реклами. Одне можу сказати: щорічне збільшення учасників заходу ні в якому разі не передбачає зниження уваги до кожного, хто виходить на старт. Адже девіз П’єра де Кубертена «Головне – не перемога, а участь» не втрачає своєї актуальності з роками.

Стартами у «Дубовому гаю» Олімпійський день не обмежився. В Оріхові йому присвячувалися обласні змагання з пляжного волейболу серед сільської молоді. Протягом наступного тижня святкові спортивно-масові заходи відбуватимуться у чотирьох оздоровчих таборах, розташованих в одній із наймальовничіших місцевостей правобережної частини Запоріжжя – на Великому Лузі, у всіх районних центрах і містах області, а курортне селище Кирилівка прийматиме Міжнародний турнір з боксу «Азовець-2011». Загалом очікується, що в заходах, присвячених Олімпійському дню, візьмуть участь до 48 тисяч мешканців області.

На фото Василя БІЧЕНКА та Анатолія ВЛАСОВА: яскраві миттєвості Олімпійського дня. 

четвер, 9 червня 2011 р.

18 червня Україна відзначить Олімпійський день

Вже стало доброю традицією в усьому світі до дня заснування Міжнародного Олімпійського Комітету відзначати Олімпійський день. 
Олімпійський день – це родинне свято спорту, де кожний знайде собі заняття по душі та відчує себе справжнім олімпійцем. 
До України Олімпійський день завітає 18 червня. Саме цього дня до багатомільйонної армії прихильників здорового способу життя по всьому світі долучаться й громадяни нашої держави.
У програмі передбачені легкоатлетичні пробіги, естафети, спортивні змагання, конкурси малюнків та вікторини на олімпійську тематику тощо.
Поряд з пересічними громадянами візьмуть участь й уславлені спортсмени, Олімпійські чемпіони та призери, тріумфатори світових і Європейських першостей.
Понад 800 тисяч людей від 5,5 місяців до 80 років взяли участь у заходах Олімпійського дня-2010.
Долучіться і ви до свята спорту, здоров’я і краси!
Створи світ гармонії!

НОК України
www.noc-ukr.org