четвер, 29 березня 2012 р.

З ювілеєм, Володимире Васильовичу!

Свій 75-річний ювілей відзначив ветеран запорізького спорту, майстер спорту міжнародного класу з греко-римської боротьби, майстер спорту з боротьби самбо Володимир Васильович ШКАРАН. Ця людина неодноразово ставала чемпіоном і призером чемпіонатів Радянського Союзу і України, гідно представляла вітчизняну боротьбу на офіційних міжнародних змаганнях. А ще Володимир Шкаран присвятив улюбленому виду спорту тисячі щирих поетичних рядків. 
Ми щиро вітаємо ювіляра і бажаємо йому довголіття, бадьорості, творчого натхнення!

пʼятницю, 23 березня 2012 р.

"Олімпійське лелеченя"


 З посвятою Іграм-2012
22 березня у Запоріжжі відбувся обласний фінал Всеукраїнського спортивного заходу «Олімпійське лелеченя», в якому взяли участь учні 5-6-х класів семи загальноосвітніх навчальних закладів регіону.
Засновником цього проекту є Національний Олімпійський комітет України, а саме назва «лелеченя» пов’язана зі символом збірної України, який вона обрала напередодні пекінської Олімпіади 2008 року. Основна мета заходу – виховання учнів на цінностях олімпійського руху, формування в них навичок і культури здорового способу життя, залучення до активних занять фізкультурою та спортом.
Символічно, що ареною проведення заходу став спортивний манеж комбінату «Запоріжсталь», де чверть століття тому готувалася до штурму олімпійських вершин уславлена бігунка Тетяна Самоленко, а нині шліфують свою майстерність олімпійці 2012-го -спринтерки Олеся Повх і Марія Рємєнь, багатоборець Олексій Касьянов та інші. Про спадкоємність олімпійських традицій говорили під час урочистого відкриття заходу голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов і завідувачка сектором виховної роботи та позашкільних закладів управління освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Валентина Хиврич. Користуючись нагодою, у рамках акцій «Олімпійський куточок» і «Олімпійська книга», запроваджених НОК України, Володимир Лобанов вручив комплекти спортивного інвентарю учнівським колективам Запорізької спеціалізованої школи фізичної культури № 18, Гуляйпільскої та Великознамянської загальноосвітніх шкіл.
А потім за командою головного судді заходу – завідувачки кафедри фізичної культури та спорту Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олени Аксьонової розпочалося тригодинне суперництво, до програми якого входили вісім розділів: презентації команд, комбіновані естафети, вікторина «Знавець олімпійського спорту», конкурси…
За підсумками цих дійсно веселих стартів перше місце посіла команда Гуляйпільської ЗОШ № 1, до складу якої, згідно положенню, входили 6 хлопців і 6 дівчат. Вони були неперевершеними у рухливій грі «літаюча тарілка», футбоволейболі, потрійному стрибку, конкурсі віршів на олімпійську тематику. Радість перемоги разом з учнями поділяв учитель фізкультури Олександр Яковенко. Ще б пак! Його підопічні завоювали путівку на Всеукраїнський етап «Олімпійського лелеченя», що проходитиме в Артеці.   
Друге місце посіла команда Запорізької ЗОШ № 38, третє – Енергодарської ЗОШ № 7. А от команда Запорізької спеціалізованої школи фізичної культури № 18, до складу якої входили учні спеціалізованих класів з плавання, стрибків у воду та футболу, опинилася за межами трійки призерів. Однак вчителька фізкультури цього навчального закладу Ольга Фоменко з цього ніякої трагедії не робила:
— Ми не ставили перед нашими учнями мету обов’язково виграти обласний фінал. Головне – участь у цьому заході, який, окрім спортивного характеру, вимагає й якихось інтелектуальних якостей – схильності до малювання, римування, вивчення історії олімпійського руху.
Переможці та призери отримали від організаторів, у ролі яких виступили обласне відділення НОК України та обласне управління фізичного виховання та спорту, кубки, грамоти, олімпійські бібліотечки та сувеніри.

Фото Василя БІЧЕНКА

вівторок, 6 березня 2012 р.

Під патронатом НОК України



У спортивному манежі металургійного комбінату «Запоріжсталь» відбулися два традиційні легкоатлетичні турніри – Всеукраїнські змагання «Козацька Хортиця» на призи олімпійських чемпіонок Тетяни Пророченко і Тетяни Самоленко та Меморіал заслуженого майстра спорту Володимира Ященка.
Тих березневих днів до Запоріжжя завітали понад 300 легкоатлетів двох юнацьких та юніорської вікових категорій, що представляли 11 регіонів України. На кращих із них чекали призи, медалі, інша нагородна атрибутика і сувеніри, зокрема, «Олімпійське лелеченя» від Національного Олімпійського Комітету України.
На увагу заслуговує той факт, що на дистанції бігу на 1500 м, на якій 24 роки тому Тетяна Самоленко завойовувала «бронзу» Олімпійських ігор у Сеулі, перемогла вихованка запорізького «Колоса» Світлана Омельченко, котру, як і Тетяну, підготував заслужений тренер СРСР Микола Мальцев. А щоб цей успіх Світлани не вважався випадковим, вона фінішувала першою ще на одній середній дистанції – 800 м. На улюбленій дистанції Тетяни Пророченко – 400 м – перемогу святкувала Юлія Галдецька з Дніпропетровська.
У командному заліку перемогу в «Козацькій Хортиці» святкували юні господарі – вихованці СДЮШОР «Металлург». Друге місце посіла команда Сімферополя, третє – Нікополя.
Учасників Меморіалу Володимира Ященка вітав голова обласного товариства ветеранів Афганістану Олександр Наметченко, котрий разом із уславленим рекордсменом світу зі стрибків у висоту свого часу входив до складу юніорської команди СРСР. Він вручив юним легкоатлетам книгу запорізького автора Ігоря Тимохіна «Сектор висоти». На жаль, жоден із юних підкорювачів висоти навіть не наблизився до 233 сантиметрів, показаних Ященком у 18-річному віці. Результат переможців Меморіалу – Олександра Баранникова з Бердичева (старша вікова група) і Владислава Дорофєєва з Синельникова (молодша група) – 205 см.