четвер, 12 грудня 2013 р.

Пом’янули легендарного борця турніром


Минулих вихідних оновлений спортивний манеж ВАТ «Запоріжсталь» приймав відразу два змагання, що присвячувалися пам’яті видатного українського борця, чемпіона XV Олімпійських ігор, заслуженого майстра спорту СРСР Якова Пункіна, - Кубок України з греко-римської боротьби, і традиційний юнацький турнір «Кубок Ратібора».

Понад 250 учасників змагань виборювали медалі та призи цих престижних турнірів. До речі, Кубок України вже уп’яте протягом останніх років проводився в Запоріжжі. Така увага Федерації греко-римської боротьби до міста на Дніпрі цього разу пояснюється двома причинами: даниною поваги до пам’яті про легендарного Якова Пункіна, якому 8 грудня виповнилося б 92 роки, та 80-ю річницею заснування Запорізької федерації боротьби.

Парад учасників змагань вже традиційно очолювала колона ветеранів запорізького килима, за якими крокували представники областей України, міст Києва, Севастополя та АР Крим. Завершували урочисту ходу учасники юнацького турніру. Організаторів змагань і спортсменів вітав голова Запорізької обласної ради Віктор Межейко, який вручив Подяку Прем’єр-міністра України заслуженому тренеру СРСР і України Євгену Черткову, Подяки облдержадміністрації заслуженому тренеру України Мураду Саргсяну та срібному призеру чемпіонату світу серед юніорів Аркадію Блюміну. Теплі слова на адресу учасників змагань також вітали народний депутат України Євген Карташов, віце-президент Федерації греко-римської боротьби Олександр Камач, а голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов зачиав привітання від президента НОК України Сергія Бубки.

За великий особистий внесок у розвиток греко-римської боротьби в Україні велика група запорізьких борців та тренерів була відзначена нагородами, заснованими управлінням з питань фізичної культури, спорту та туризму Запорізької міської ради та міською федерацією греко-римської боротьби. Орден «Борцівська слава» отримали заслужені тренери України Євген Чертков, Лаврентій Майламян, Михайло Шлайфер, бронзовий призер Олімпіади-2008 Армен Варданян, майстер спорту міжнародного класу Володимир Шкаран, майстер спорту Микола Чученко.

Пам’ятні спортивні медалі «За вірність традиціям» з нагоди 80-річчя  запорізької школи боротьби отримали і сивочолі ветерани Олексій Грановський, Жорж Шевченко, Віталій Апалько, Віктор Міхеєнко, Мурад Саргсян, Володимир Головко, Юрій Шевченко, і чемпіон світу серед юніорів минулих років Сергій Собакар, і нинішні надії запорізької боротьбі Ігор Дідик, Самір Волошанін, Аркадій Блюмін. Посмертно такої медалі удостоєний Максим Подільський.

Два дні захоплюючої та безкомпромісної боротьби на чотирьох килимах принесли справжнє задоволення численним глядачам, серед яких чимало відомих у минулому борців, а найчисельнішими уболівальниками були батьки учасників юнацького турніру. На адресу керівників комбінату ВАТ «Запоріжсталь» і суддівської колегії тренери та представники команд гостей висловили щиру вдячність за організацію чудового свята боротьби.
Особливий інтерес у глядачів викликали поєдинки за участю переможців Кубка України в особистому заліку, які стали володарями путівок на квітневий чемпіонат Європи в Гельсінкі. Високий клас боротьби продемонстрували запоріжець Жан Беленюк (вагова категорія до 84 кг) і Антон Бабко-Малий із Дніпрлоперовська (до 96 кг). Оваціями глядачів і спортсменів було зустрінуте рішення суддівської колегії про присудження двох перших місць у ваговій категорії до 74 кг без проведення сутички. У цьому поєдинку мали зустрітися брати Дмитро і Євген Пишкови з Луганська, котрі на шляху до фіналу продемонстрували цікаву боротьбу. Напруженою була фінальна зустріч у ваговій категорії до 66 кг між запорізькими борцями Арменом Варданяном і Денисом Дем’янковим. Це був уже не перший двобій висококласних суперників. Як і в попередніх поєдинках, переміг титулований і досвідченіший Армен Варданян. В інших вагових категоріях перемоги святкували: до 55 кг – Сергій Стороженко (Одеса – Київська обл.), до 60 кг – Євген Мягкий (Київ – Закарпатська обл.), 120 кг – Олександр Чернецький (Донецьк – Київ).

У підсумку Кубок України в командному заліку виборола збірна команда Запоріжжя, в скарбничці якої дві золоті, три срібні та дві бронзові нагороди. Друге місце посіли борці Донецької області, третє – кияни. Кращими борцями Кубка України були визнані запоріжці Армен Варданян і Жан Беленюк.

Не менш захоплюючими були й сутички, що проходили на четвертому килимі, де змагалися юнаки. Цього разу, беручи участь у змаганнях, хлопці 12-16-річного віку отримували подвійний досвід: особистий, застосовуючи на килимі свої технічні навички, і наочний, стежачи за поєдинками кращих борців України. За підсумками змагань переможцями турніру «Кубок Ратібора» стали: серед юнаків 1997-1998 років народженні – Дмитро Чигирьов, Арам Кіракос (обидва – Росія), кращий борець турніру Артем Уточкін, Самір Гусейнов і Ярослав Рой (усі – Запоріжжя, ДЮСШ № 6); серед юнаків 1999-2001 років народження – Сергій Чигирьов (Краснодар), Назар Левченко (Кривий Ріг), Олександр Пуртоян , Богдан Стукало , Костянтин Зеленін (усі – Запоріжжя, ДЮСШ № 6).

Валерій СМИРНОВ