вівторок, 16 вересня 2014 р.

«Дубовий гай» перетворився на спортивний рай

Минулої суботи Центральний парк культури та відпочинку Запоріжжя приймав учасників спортивно-масового заходу «Здорова нація – сильна країна». Спортсмени, тренери, спортивні функціонери й пересічні запоріжці, небайдужі до активного способу життя,  відзначали День фізичної культури і спорту.
Свято почалося на літній естраді парку з офіційної церемонії вшанування кращих активістів спортивного руху нашого краю. Вітаючи героїв спортивних арен та гостей свята, голова Запорізької обласної ради Віктор Межейко сказав:
- День фізичної культури і спорту - це день оптимістів, людей, сильних тілом і бадьорих духом, які знають ціну перемозі. Спортсмени були, є і, впевнений, будуть візитною карткою нашої області.  
Голова облради привітав керівників спортивних організацій, які дбають про масовість спорту, а також ветеранів спортивного руху, котрі уславили Запорізьку область.
Разом із тим Віктор Межейко зазначив, що нинішнього року День фізичної культури та спорту в Україні відзначався у тривожній обстановці: «Настало кволе перемир'я, яке, з одного боку, вселяє надію, а з іншого - ятрить наші душі і серця. Але спортсмени – сильні люди, які вміють постояти за себе на шляху до перемог. Упевнений, що й наша країна врешті-решт переможе, як перемагають ті, хто захищає її кольори на спортивних аренах світу».
Побажавши спортсменам побільше перемог і поменше травм, Віктор Іванович вручив нагороди правофланговим запорізького спорту: орден «За заслуги перед Запорізьким краєм» II ступеня – директорові обласної ДЮСШ Петру Грабчильову, Почесні грамоти обласної ради - директорові Приморського міського центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Володимиру Васильєву, тренеру-викладачу зі стрибків у воду СДЮШОР «Мотор Січ» Ірині Журавльовій, головному спеціалісту обласного центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Марії Богдановій і головному тренерові новомиколаївської футбольної команди «Таврія» Анатолію Лютому. Подякою голови обласної ради відзначені тренер-викладач з дзюдо Запорізької ШВСМ Андрій Бондарчук, тренери-викладачі регіонального центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» Кирило Вертинський (дзюдо) і Олег Удалов (плавання).
- Ви – наша гордість і майбутнє, - сказав, звертаючись до спортсменів, заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. - Адже тільки люди, здорові тілом та духом, можуть зміцнити свою країну й подати приклад тим, хто ще сумнівається у своїх силах та можливостях. Доказом вашої незламної сили волі та жаги до перемоги є численні медалі, чемпіонські титули та нагороди.  Вітаю вас із професійним святом, бажаю ніколи не падати духом, завжди стрімко та цілеспрямовано йти до своєї мети!
Голова Запорізького обласного відділення НОК України Володимир Лобанов вручив пам’ятні призи спортивним героям липня і серпня, котрі зміцнили славу нашої області, - володареві Кубка України серед молоді у п’яти номінаціях і двох рекордів України з плавання серед юнаків  Сергію Шевцову, чемпіону і рекордсмену світу з академічного веслування Олександрові Надтоці, чемпіонці ІІ Юнацьких Олімпійських ігор у стрибках у довжину Єлизаветі Бабій та їхнім наставникам – Надії Артюх, Сергію Селіну, Андрію Сватьєву і Вікторії Бабій.
З професійним святом спортсменів також вітали народний депутат України Євген Карташов і начальник управління молоді, фізичної культури та спорту Наталія Власова.
Після офіційної частини яскраві показові виступи продемонстрували вихованці школи бойового мистецтва «Спас», члени Запорізької обласної федерації ушу, майстри акробатичного рок-ролу.
Протягом суботнього дня в «Дубовому гаю» відбулися легкоатлетична естафета, змагання зі стрітболу, міні-футболу, шашок, міні-боулінгу та інших видів спорту. Вихованці ДЮСШ регіонального центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» взяли участь у двобоях інвалідів-фехтувальників на візках.

Фіналом культурно-спортивної програми став турнір з міні-футболу за участю команд облдержадміністрації, Громадської ради та студентів запорізьких вузів. Кожен колектив зіграв по два матчі тривалістю 20 хвилин. Перемогу здобула команда студентів.
Своїми враженнями поділився голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов:
-                      Вважаю, що свято вдалося. Організоване воно було головним чином для вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл та їхніх батьків. Найбільше враження на мене справили турніри зі стрітболу, міні-футболу,  змагання спортсменів-інвалідів. Судячи з реакції відвідувачів парку, їм це свято теж сподобалося. Додам, що цього дня різноманітні спортивні заходи проходили майже у всіх містах і районах області.  

Фото Василя БІЧЕНКА







суботу, 13 вересня 2014 р.

Дорогі друзі!
Від імені Олімпійської родини України щиро вітаю з Днем фізичної культури і спорту!
Україна – сильна та спортивна країна! Наші олімпійці невпинно збагачують та примножують славні традиції вітчизняного спорту на міжнародній арені, прославляючи Україну в світі. Саме на честь їх перемог у різних куточках світу лунає український гімн та майорить національний прапор.
Загартовуючи характер та волю, даруючи здоров'я та гарне самопочуття, спорт залишається найдоступнішим способом для самовдосконалення та найефективнішим шляхом до миру та добра.
Спорт – це посол миру та дружби, а сьогодні наша країна як ніколи потребує мирного неба та громадського спокою.
Впевнений, спільними зусиллями ми зробимо все можливе задля виховання здорової нації та досягнення нових вершин!
Бажаю всім міцного здоров'я, миру, добра та злагоди!
З повагою
Президент НОК України,
Олімпійський чемпіон,
Герой України                                                                                                  Сергій Бубка

четвер, 4 вересня 2014 р.

Лауреати спортивного серпня

 Вшанування призерок ІІ Юнацьких Олімпійських ігор
Позавчора в Запорізькій облдержадміністрації відбулося вшанування запорізьких спортсменок, які гідно захистили честь України в китайському місті Нанкін, – чемпіонки ІІ Юнацьких Олімпійських ігор у стрибках у довжину Єлизавети Бабій та бронзової медалістки Ігор з тхеквондо Юлії Міюц.
Звертаючись до представників спортивної громадськості та журналістів, заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук сказав:
- Сьогодні ми вшановуємо дівчат-красунь, які, незважаючи на свою тендітність та юний вік, прославили  Запорізький край на весь світ. Такі перемоги – не лише вагомий вклад у розвиток вітчизняного спорту, а й яскравий приклад та стимул для тих, хто ще тільки планує свої майбутні перемоги. Україну на змаганнях у Нанкіні представляли 58 юних олімпійців з 20 регіонів. Наша збірна посіла третє загальнокомандне місце, в її доробку – 29 медалей: 9 золотих, 9 срібних та 11 бронзових. Знаменно, що Єлизавета Бабій, виборола олімпійське золото, оновивши власний рекорд – 6,26 м, а Юлія Міюц виправдала звання прапороносця української команди. Спортивні досягнення дівчат – це результат роботи їхніх тренерів, підтримки рідних. 13 вересня ми відзначатимемо День фізичної культури та спорту України. Напередодні влаштуємо на майдані Фестивальному ранкову зарядку за участю всіх працівників облдержадміністрації, а саме святкового дня у Парку культури та відпочинку «Дубовий гай» відбудеться товариський футбольний матч між командою ОДА та збірною студентів запорізьких вишів. Тобто особистим прикладом продемонструємо: чим більше уваги приділяється фізичній культурі та спорту, тим менше коштів витрачається на медицину.
За дорученням голови облдержадміністрації Валерія Баранова Петро Гончарук вручив юним спортсменкам іменні годинники.
З блискучими виступами в Китаї дівчат привітала начальник управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова, яка зазначила, що участь у ІІ Юнацьких Олімпійських іграх мали взяти п’ятеро запорізьких спортсменів. Декому завадили травми, хтось не впорався з кваліфікацією, а стрибун у воду Максим Долгов досяг граничного для юнацьких змагань віку, тож тренери національної збірної надали йому можливість дебютувати в чемпіонаті Європи в Берліні. Там вихованець СДЮШОР «Мотор січ» у дуеті з луганчанином Олександром Бондарем виборов «бронзу» у синхронних стрибках з вишки. Наталія Федорівна побажала призеркам Ігор у Нанкіні невичерпних сил та наснаги для досягнення нових олімпійських вершин.
Голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов вручив Єлизаветі Бабій та Юлії Міюц грошові премії й, зокрема, зазначив, що олімпійський злет Лізи спростував популярну думку про те, що на дітях природа відпочиває. Адже дівчина успадкувала найкращі якості від своїх батьків – неодноразових призерів всесоюзних змагань з легкоатлетичного  багатоборства Івана та Вікторії Бабій. Втім, треба враховувати й те, що Запоріжжя має репутацію столиці вітчизняної легкої атлетики, перш за все, завдяки наявності легкоатлетичного манежу та увазі, якою представники «королеви» спорту оточені з боку металургійного комбінату «Запоріжсталь». Водночас керманич регіонального відділення НОК України нагадав, шо на попередніх Юнацьких Олімпійських іграх Запорізька область була представлена 8 спортсменами, які завоювали 6 медалей. Певна втрата позицій засвідчує, що не спрацював належним чином обласний інтернат спортивного профілю.
Вшанування лауреатів спортивного серпня плавно перейшло в прес-конференцію, під час якої Єлизавета Бабій і Юлія Міюц поділилися своїми враженнями від змагань у Китаї та подякували всім тим, хто їх підтримував.
 - Спасибі за ту величезну віру та підтримку, яка відчувалася навіть на величезній відстані від рідного дому, - сказала Юлія Міюц. - Кожен результат потрібно сприймати гідно, тож наразі на досягнутому зупинятися не збираюся.  Зроблю все, щоб на наступних міжнародних змаганнях моя медаль сяяла яскравіше, - запевнила спортсменка.
 - Зараз мене переповнює почуття гордості за свою країну, - зазначила Єлизавета Бабій. - Наші досягнення в такий складний для України час – це ще один доказ того, що ми – незламні. Ми здатні боротися та перемагати й продемонстрували це на весь світ. 
 
Фото Василя БІЧЕНКА і Анатолія ВЛАСОВА