пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

З посвятою подвигу олімпійського чемпіона



У важкоатлетичному залі ДЮСШ імені дворазового олімпійського чемпіона Леоніда Жаботинського відбувся юнацький чемпіонат області, присвячений 50-річчю перемоги легендарного богатиря на Олімпійських іграх у Токіо.
Під час урочистого відкриття чемпіонату диктор нагадав, як жовтень 1964 року став тріумфальним для нашого земляка. Вихованець заслужених тренерів України Михайла Світличного та Юхима Айзенштадта на ХVІІІ Олімпійських іграх, що проходили в столиці Японії, виступав у ролі дебютанта, та, незважаючи на цю обставину, став автором найгучнішої сенсації. Запорізький суперважковаговик спростував усі прогнози, а його історичний двобій з чемпіоном Римської Олімпіади Юрієм Власовим став однією з найбільших інтриг в олімпійському літописі. Жаботинський виграв не тільки за рахунок надзвичайної сили, а й витонченої змагальної  тактики. Він здобув перемогу не тільки над суперником, а й над собою, над металом.
Перед стартом Леонід отримав травму (на тренуванні він порвав м'яз плеча). До того ж його власна вага перевищував вагу Власова на 18 кілограм. Тому, щоб виграти золоту медаль, йому потрібно було набрати на 2,5 кг більше за суперника. У першій вправі - жимі - Юрій Власов встановлює світовий рекорд – 197,5 кг! Леонідові Жаботинському підкоряється штанга на 10 кг легша. Друга вправа - ривок - теж була відзначена світовим рекордом Юрія Власова (172,5 кг), але цей рекорд був ним встановлений лише в додатковій спробі, а з трьох залікових йому вдалася тільки одна – 162,5 кг. Жаботинський зафіксував 167,5 кг і відіграв 5 кг. В останній вправі – поштовху – йому  необхідно було набрати на 7,5 кг більше за Власова. Олімпійський чемпіон Риму з першої спроби підняв 205 кг, набравши в сумі триборства 565 кг. Жаботинський почав з 200 (у сумі 555 кг). Здавалося, доля золотої медалі була практично вирішена, тим більше, що в другій спробі Юрій Власов зафіксував вагу 210 кг (сума - 570). Тепер Жаботинському для загальної перемоги необхідно було підняти 217,5 кг - рекордну вагу. У другій спробі Леонід не справляється зі штангою. У третій спробі Власов також не зміг встановити новий світовий рекорд, а Жаботинський успішно впорався з вагою і став олімпійським чемпіоном.
Після цієї розповіді учасники чемпіонату області та глядачі гучними оплесками вітали дворазового олімпійського чемпіона, чотириразового чемпіона світу, дворазового чемпіона Європи, володаря 19 світових і двох олімпійських рекордів, заслуженого майстра спорту СРСР, почесного громадянина міста Запоріжжя та області Леоніда Жаботинського.
Теплі слова найсильнішій людині планети 60-х років минулого століття адресували начальник управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова, заступник голови обласного осередку Федерації важкої атлетики України Руслан Жаботинський, а голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов зачитав привітання від Національного олімпійського комітету.
Приємну місію виконав і Леонід Іванович Жаботинський. Він вручив посвідчення майстра спорту України з важкої атлетики  вихованцеві місцевої ДЮСШ, члену збірної команди країни Дмитрові Вороновському, котрий також отримав іменну грошову винагороду, яку встановив Руслан Жаботинський.

Щодо безпосередньо змагань, то вони зібрали 72 юнаків і дівчат віком від 10 до 17 років, які змагалися у вагових категоріях від 34 до 69 кілограмів. Як засвідчив головний арбітр чемпіонату Олександр Нерубальщук, із 17 золотих нагород 15 вибороли вихованці   ДЮСШ імені Леоніда Жаботинського, а ще дві – Олександр Бочаров (вагова категорія – до 34 кг) з Михайлівського району та Вікторія Колосова (44 кг) із Дніпрорудного. На особливу відзнаку заслуговують вищезгаданий Дмитро Вороновський (до 56 кг), який у поштовху підняв 120-кілограмову штангу, що вдвічі перевищує власну вагу спортсмена, а також Тарас Гришин (69 кг), результат якого у двоборстві (225 кг) лише на 10 кг нижчий за майстерський норматив.