вівторок, 27 січня 2015 р.

Володимир ЛОБАНОВ залишається головним олімпійцем області

У Запорізько-му виставковому комплексі «Козак Палац» відбулася ІV звітно-виборна конференція облас-ного відділення Національного Олімпійського Комітету України. Серед учасників поважного форуму були присутні олім-пійські чемпіони Ольга Стражева, Сергій Кушнирюк і Валентина Лутаєва, уславлені тренери, голови обласних федерацій з видів спорту, організатори фізкультурно-спортивного та олімпійського руху.
Конференція розпочалася з приємних моментів. Голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов вручив пам’ятні сувеніри кращим спортсменам і тренерам області, якими у листопаді стали боксер Станіслав Батій і його наставник Артур Бєладзе, у грудні – дзюдоїстка Інна Черняк і заслужений тренер України Андрій Бондарчук. А начальник управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова вручила посвідчення заслуженого тренера з легкої атлетики Вікторії Бабій, яка того дня, до речі, святкувала свій день народження.
У своїй звітній доповіді Володимир Лобанов нагадав про здобутки представників запорізького олімпійського руху протягом останнього чотириріччя. Цей й бронзовий успіх легкоатлеток Олесі Повх і Марії Рємєнь в естафеті 4х100 м на Олімпіаді в Лондоні, і доволі вдалий виступ представників регіонального центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» на XIV літніх Паралімпійських іграх, і досягнення наших молодих атлетів на ІІ Юнацьких Олімпійських іграх у китайському Нанкіні («золото» в стрибках у довжину вихованки СДЮШОР «Металург» Єлизавети Бабій і «бронза» представниці ДЮСШ «Майстер Січ» Юлії Міюц гарантували п’яте серед областей України).
Діяльність обласного відділення НОК у звітному періоді була спрямована на виконання програми розвитку олімпійського руху в Запорізькій області на  період  2011-2014  років. Ця робота базувалася на покращенні якості проведення заходів завдяки тісній співпраці з НОК України, обласним та місцевими управліннями спорту, відділенням фізичної культури та спорту  Міністерства освіти і науки України, фізкультурно-спортивними товариствами «Україна», «Динамо», «Спартак», «Колос», обласними федераціями з олімпійських і неолімпійських видів спорту, обласними комунальними установами фізкультурно-спортивної спрямованості, вищими навчальними закладами, спортивними клубами «Металург» та «Мотор Січ».
Протягом  чотириріччя НОК України виплатив стипендії найкращим спортсменам і тренерам. Зокрема, запорізькі спортсмени та тренери через регіональне відділення за цей час отримали 152 тисячі гривень. 27 стипендій на суму 180 тисяч гривень торік виплатило управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації, 10 стипендій на суму 336 тисяч гривень – комбінат «Запоріжсталь».
Згідно з програмою розвитку олімпійського руху в області щорічно проводяться Олімпійські день, урок і тиждень, такі заходи як «Олімпійське лелеченя», «Олімпійський куточок», «Олімпійська книга», Всеукраїнська олімпійська естафета «Передай вогонь перемоги!». Традиційними стали свята олімпійського прапора, присвячені  відкриттю літніх, зимових та юнацьких олімпійських ігор. З метою заохочення та відзначення кращих обласним відділенням НОК надавалася нагородна атрибутика у вигляді дипломів, щоденників, книжок, спортивної  форми та інвентарю. Щорічно в цих заходах брали участь понад 100 тисяч учасників, а торік цей показник досяг 125 тисяч.
З огляду на організацію і привабливість запам’яталися Олімпійський день і День фізичної культури та спорту в парку «Дубовий гай», «Олімпійське  лелеченя» за участю 122 загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів області. І в усіх цих заходах брали участь запорізькі олімпійці.  
За підтримки НОК  України в області щорічно проводяться всеукраїнські змагання на  призи олімпійських чемпіонів Леоніда Жаботинського (важка атлетика), Тетяни Самоленко і Тетяни Пророченко (легка атлетика), Ольги Стражевої (спортивна гімнастика), Олександра Рєзанова (гандбол), у яких узяли участь понад три тисячі спортсменів.
Досить популярні меморіальні змагання, присвячені пам’яті Якова Пункіна (греко-римська боротьба), Юрія Лагутіна (гандбол), Валерія Кривова (волейбол), Володимира Ященка (легка атлетика). Усі ці турніри проходять  на високому рівні завдяки організаційній і матеріальній допомозі керівництва легкоатлетичного манежу  комбінату «Запоріжсталь», спортивного комплексу «Мотор Січ»,  палацу спорту ПАТ «ЗАБ», обласних федерацій зі згадуваних видів спорту.
Разом з департаментом освіти і науки і управлінням молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації, федерацією плавання області, комітетом з фізичної культури та спорту громадської ради облдержадміністрації та обласною ШВСМ був започаткований пілотний проект щодо реалізації цільової соціальної програми «Навчання плавати учнів початкових класів загальноосвітніх шкіл  Орджонікідзевського  району». У листопаді та грудні минулого року до цього проекту залучилися понад  150 дітей.
Не стояло обласне відділення НОК осторонь проблем, з якими зіткнулися наші співвітчизники на окупованій російськими агресорами території  Донбасу. Влітку збірній Донецької області з легкої атлетики була надана можливість оздоровлення у спортивно-оздоровчому таборі «Юність» в  Бердянську, а колишньому тренерові жіночої збірної України з баскетболу і команди «Козачка-ЗАлК» Юрію Велігурі та членам його родини, які повернулися до Запоріжжя з Луганська, посприяли через Червоний Хрест з поселенням у гуртожиток. Вирішене також питання працевлаштування вихованки запорізького волейболу, колишнього члена збірної команди України Вікторії Бубенцової, яка  повернулася до рідного міста з Луганщини.
Говорячи про перспективу олімпійського руху, Володимир Лобанов зазначив, що нині розробляється «Програма розвитку олімпійського руху в Запорізькій області на період 2015-2018 років» з урахуванням досвіду, напрацьованого при виконанні попередньої програми. Головна увага в цьому документі буде приділена створенню умов для поширення ідей і цінностей олімпійського руху серед населення області, впровадженню здорового способу життя, залученню всіх верств населення до активних занять фізичною культурою. Великої уваги в програмі буде приділено соціальному захисту та підтримці атлетів, їхній підготовці  та участі в Олімпійських іграх, олімпійській освіті та культурі, взаємодії відділення з органами державної влади та місцевого самоврядування, організаційно-кадровій роботі
Доповідач також торкнувся проблем реформування спортивної сфери, яке породило цілу низку запитань. А чи  потрібна саме ця реформа в такий непростий для нашої країни час? Що буде з  тренувальними  базами? Чи  виділятимуться кошти на підготовку  резерву? Чи не зменшиться в результаті реформи фінансування більшості олімпійських видів спорту? Який орган  в результаті реформи має  опікуватися спортивною сферою, хто координуватиме всю роботу? Яка роль в новій системі  відводиться Національному  Олімпійському Комітету, фізкультурно-спортивним товариствам «Динамо», «Україна», «Спартак», «Колос», федераціям з видів спорту? Як відновити роботу спортивних клубів, підприємств і установ? Яка роль відводиться студентському спорту?
Останніх років дуже багато розмов точиться про спонсорство в спорті. Але за чинної  системи бізнесменам невигідно робити інвестиції у спортивну галузь. Тож конче потрібний закон про благодійність.
У дебатах було висловлено чимало слушних зауважень і пропозицій. Зокрема, президент обласної асоціації міні-футболу Віталій Ніколаєнко наголосив на необхідність приведення уставу відділення НОК України до вимог Закону України про фізичну культуру та спорт.
У роботі конференції взяв участь і виступив голова комісії НОК України зі зв’язків з регіональними відділеннями Володимир Ковальов.
Делегати конференції обрали керівні органи облас-ного відділення НОК України. На посаду голови осередку вчетверте обрано Володимира Лобанова, за якого віддали голоси 69 із 79 делегатів. Його першим заступником стала Ірина Ольховникова, заступ-никами – віце-президент обласної федерації плавання Ігор Орлов і олімпійська чемпіонка Ольга Стражева. Відповідальним секретарем обласного відділення НОК обрано Вікторію Медвецьку.


Фото Василя БІЧЕНКА