середу, 22 червня 2016 р.

Під знаком п’яти кілець




«Олімпійське літо» в Кириллівці
Спортивно-оздоровчі заходи за програмою «Олімпійського літа» в Запорізькій області стартували з юнацького футбольного турніру, який комунальний  заклад «Центр фізичного  здоров’я населення  «Спорт для всіх» Запорізької обласної ради традиційно проводить у курортній Кирилівці (Якимівський район). Девіз цих змагань - «Спорт для всіх – у кожному подвір’ї!».
На оновленому спортивному майданчику зі штучним покриттям  місцевої ДЮСШ «Азовець» змагалися 14-річні футболісти. Нагороди турніру разом із господарями виборювали команди з обласного центру, Приморська, Вільнянського, Чернігівського районів.
У вирішальному двобої зустрілися  неодноразовий  переможець та призер обласних змагань – команда «Надія» з Чернігівки та дебютант турніру  - «Лиман» з села Радіонівка Якимівський район.  Гра завершилася з рахунком 2:1 на користь юних футболістів «Лиману», яких тренує Валерій Усоян. Третє місця посіла запорізька команда «Мегаполіс». До речі, саме гравцеві цього колективу Олександру Діброві директор обласного центру «Спорт для всіх» Олег Рибченко вручив приз найкращого гравця турніру. А переможці та призери отримали кубки, медалі та грамоти від обласного центру «Спорт для всіх».    
Тренери, представники команд та батьки юних спортсменів, які стали свідками цих змагань, відзначили високий рівень організації заходу. Крім футбольних баталій, хлопці мали можливість оздоровитись на узбережжі Азовського моря та відпочити.





З посвятою Олімпійському дню
В Оріхові пройшов відкритий обласний  турнір з пляжного волейболу «Конка-2016». Ці змагання є традиційними й включені до календарного плану обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України з метою популяризації та розвитку пляжного волейболу серед мешканців сільськох місцевості. А приурочений турнір був до Олімпійського дня в Запорізькій області.
У турнірі взяли участь 35 команд не тільки з нашої області, а й з Києва, Харкова та Маріуполя. Змагання відбувалися у двох чоловічих вікових категоріях (до та понад 40  років) і в одній жіночій (від 16 років). Перемогу в чоловічому турнірі вікової категорії до 40 років святкувала столична команда «Білочка». Друге місце посів запорізький дует під назвою «SKV» (Олег Савчук - Юрій Докашенко), третє – місцева команда у складі Данила Анохіна та Ігоря Тимця.
У віковій категорії 40 років і більше перше місце виборов запорізький «Кураж» (Сергій Дятел - Віталій Федоров). Другою була команда «Ізвестія» з райцентру Веселе (Віталій Фуклєв - Сергій Бендуженко), а замкнув трійку команд-призерів «Болтат» з обласного центру (Тимур Ханзін - Віталій Іванов).
У змаганнях жінок перемогу виборола запорізька команда «Максимум» у складі Анни Васильєвої та Людмила Лапікової. Срібні та бронзові нагороди завоювали дві вільнські команди.
Переможці та призери були нагороджені кубками, медалями й грамоти. Велику підтримку в організації та проведенні турніру надав Віктор Жильцов, тренер відділення з пляжного волейболу Запорізької обласної комплексної ДЮСШ «Колос».





четвер, 16 червня 2016 р.

«Олімпійський день на шляху до Ріо»



Під таким девізом 16 червня у Центральному парку культури і  відпочинку Запоріжжя «Дубовий Гай» відбувалося традиційне свято спорту та здоров'я, яке щорічно проводиться майже у 200 країнах світу і присвячується Дню створення Міжнародного Олімпійського комітету.
Зранку всі шляхи вели до наповненого ароматом липових дерев одного з найбільш мальовничих куточків обласного центру. Діти й дорослі, аматори спорту та чемпіони країни поспішали на одну з головних алей парку, щоб насолодитися неповторною атмосферою спортивного свята, разом зробити крок у здорове майбутнє.


Під час урочистого відкриття свята з вітальним словом до 845 учасників заходу звернулася начальник управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації Наталія Власова, яка зазначила:: «Олімпійський день – чудова можливість для кожного розділити  універсальні олімпійські цінності, зробити крок назустріч здоровому способу життя,  відчути себе справжнім олімпійцем».
 Уславлені олімпійські чемпіони – гандболіст Олександр Рєзанов і гімнастка Ольга Стражева, а також бронзовий призер ХХІХ Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Армен Варданян побажали учасникам свята вдалих стартів, а повпредам Запорізької області на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро – перемог.





Голова обласного відділення НОК України Володимир Лобанов зачитав вітання, що надійшло на адресу учасників Олімпйського дня від президента НОК України Сергія Бубки, і вручив Подяку Вікторії Попович, менеджеру компанії  IDS Aqua Servis, яка представляє в Запоріжжі природну артезіанську воду торгової марки «Аляска» і нинішнього року стала партнером регыонального відділення НОК України.
Після того, як відлунав Гімн України, учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам'ять про двох людей, які чимало зробили для запорізького спорту – заслуженого тренера України з боротьби дзюдо Леоніда Цибульського та керівника фізвиховання Запорізького металургійного коледжу Сергія Крижка (тяжкі хвороби напередодні обірвали їхні життя).
А потім розпочалася бігова програма заходу, де кожен міг не тільки приєднатися до багатомільйонної армії прихильників здорового способу життя, а й хоча б на один день відчути себе справжнім олімпійцем.
 


Шквал овацій викликали кілька забігів за участю дошкільнят, для багатьох з яких це був перший старт у житті. 






Найменших учасників змінювали вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста та обласного спортивного інтернату, учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації.



Тож суддівській колегії на чолі з Галиною Місірук і нагородному відділу, дії якого вдало координувала заслужений працівник фізичної культури та спорту України Ірина Цвєткова, довелося попрацювати з подвійним навантаженням.


Цікаво, що у ветеранському забігу серед жінок вкотре перемогу святкувала екс-рекордсменка України в бігові на 2000 м з перешкодами Віра Рагуліна, тренер-викладач з легкої атлетики обласного спортінтернату. Другою фінішувала викладач фізвиховання професійно-технічного навчального закладу № 6 Світлана Краєва, а третьою – ветеран запорізького жіночого баскетболу Галина Лохманчук.

Символічно, що й у забігу ветеранів спорту-чоловіків наочний приклад вірності олімпійському руху демонстрували своїм учням викладачі Володимир Ульянченко (СДЮШОР «Металург») і Володимир Багрін (Запорізький гідроенергетичний коледж). До речі, останній у свої 60 років є неодноразовим чемпіоном України й призером чемпіонатів світу серед ветеранів у бігу на спринтерські дистанції. Тож він був поза конкуренцією і Олімпійського дня.

   На переможців та призерів забігів чекали пам’ятні призи, олімпійська атрибутика, футболки… Втім, і ті, хто не потрапив до чільних трійок не виглядали засмученими, оскільки отримали спеціальній Сертифікат за підписом президента Міжнародного Олімпійського Комітету Томаса Баха та президента НОК України Сергія Бубки.


 Зазначимо, що географія Олімпійського дня-2016 не обмежувалася лише обласним центром. Зокрема, обласна організація ФСТ «Колос» провела в курортній Кирилівці дитячий турнір з міні-футболу, а в Оріхові – з змагання з пляжному волейболу під назвою «Конка-20016».

Фото Анатолія ВЛАСОВА