четвер, 28 травня 2009 р.

На честь 70-річчя Запорізької області

ЕСТАФЕТА СПОРТИВНИХ ПОКОЛІНЬ
Велике спортивне свято, яке відбувалося минулої середи в спортивному манежі комбінату «Запоріжсталь», започаткувало серію врочистостей на честь 70-річчя Запорізької області.
Організаторам заходу, а їхню роль на себе взяли працівники управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та регіональне відділення НОК України, вдалося зробити свято не лише показовим, а й масовим. Усе дійство відбувалося у межах величезного живого чотирикутника, який утворили вихованці численних дитячо-юнацьких спортивних шкіл і СДЮШОР, колективи спортивних товариств і спортклубів області, студентська молодь, провідні команди з ігрових видів спорту.
Звичайно, протягом 15 хвилин, що відводилися ведучому свята на екскурс в історію запорізького спорту, неможливо було назвати усіх його звитяжців
– від рекордсмена СРСР довоєнних років у метанні молота Івана Козиря до бронзового призера пекінської Олімпіади Армена Варданяна, але ж були згадані легендарні особистості: представники місцевої школи греко-римської боротьби – Яків Пункін, який 57 років тому першим із запорізьких спортсменів завоював золоту олімпійську нагороду, і дворазовий чемпіон світу з класичної боротьби Сергій Рибалко; найсильніша людина світу 60-х – дворазовий олімпійський чемпіон з важкої атлетики Леонід Жаботинський, герої гандбольного турніру монреальської Олімпіади на чолі з незабутнім Юрієм Лагутіним, рекордсмен світу зі стрибків у висоту Володимир Ященко, олімпійська чемпіонка Тетяна Самоленко. Згадувалися й прізвища найкращих фахівців останнього півстоліття – заслужених тренерів СРСР Едуарда Кляхіна, Семена Полонського, Леоніда Ратнера, Василя Телєгіна, Миколи Мальцева, Євгена Черткова та інших.
Тож цілком закономірно, що врочиста частина свята розпочалося ходою колони ветеранів, у якій можна було побачити й тих, чиїми зусиллями фізична культура і спорт ставали надбанням широких верств населення області, і уславлених в минулому спортсменів, і тих, хто й донині доводить, що є ще порох у порохівниці, зокрема срібних призерів чемпіонату Європи з гандболу серед ветеранів. Саме вони першими отримали від вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл ювілейні медалі, спеціально випущені до знаменної дати в історії області.
З вітальними промовами до учасників свята зверталися заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов, заступник голови обласної ради Анатолій Світлицький, міський голова Запоріжжя Євген Карташов, заступник голови облпрофради Віталій Каплій. Було й зачитане вітання від президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, в якому він зазначив, що запорізькі спортсмени, які досягли олімпійських висот, «це той золотий фонд, яким потрібно пишатися і всіляко підтримувати».
І наче в підтвердження цих слів ювілейну медаль облдержадміністрації «За розвиток Запорізького краю» того дня отримала олімпійська чемпіонка Сеула-88 зі спортивної гімнастики Ольга Стражева. Орденами «За заслуги перед Запорізьким краєм відзначені заслужені майстри спорту СРСР важкоатлет Леонід Жаботинський і гандболіст Олександр Рєзанов, Почесною грамотою виконкому Запорізької міської ради – Валентина Лутаєва, голкіпер жіночої олімпійської команди СРСР, яка виборола «золото» Ігор-80 у Москві.
Загалом орденів обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм» різних ступенів удостоєні 14 ветеранів спорту, діючих функціонерів і тренерів, зокрема, заслужений працівник фізичної культури та спорту України Володимир Козирець, заслужені тренери України Петро Тищенко, Юрій Велігура, Дмитро Ковпик, Валерій Биков, дев’ятиразовий чемпіон світу та Європи з греко-римської боротьби серед ветеранів Микола Чученко. Серед організацій, які удостоєні почесних грамот облдержадміністрації, виконкому Запорізької міської ради та облпрофради, – колективи спортивних клубів ВАТ «Запоріжсталь» і «Мотор Січ», ЗНУ, обласної ради ФСТ «Україна», Палацу спорту «Юність», чотирьох спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву – зі стрибків у воду та плавання «Мотор Січ», з академічного веслування «Україна», з плавання «Спартак-КПУ» та з легкої атлетики «Металург».
Не були обійдені увагою й команди з ігрових видів спорту,
якими пишається Запорізька область. Президент Федерації гандболу України Владислав Миленький вручив срібні нагороди чемпіонату України гравцям і тренерам «Мотора», золоті – команді «ZTR». Порушник спокою у чоловічій гандбольній Суперлізі «ЗНТУ-ЗАБ» відзначений Почесною грамотою облдержадміністрації та медалями НОК України, баскетбольна команда «Козачка-ЗАлК» — Почесною грамотою виконкому Запорізької міської ради.
Окрасою свята стали показові виступи ансамблю спортивного танцю «Грація» Будинку культури імені Шевченка ВАТ «Мотор Січ», юних майстрів єдиноборств, збірної запорізьких вузів зі спортивної аеробіки, вихованців школи козацьких бойових мистецтв «Спас», юних гімнастів.Заслужені тренери України Юрій Бєладзе (бокс), Тетяна Турова, Леонід Толкачов (стрибки у воду), заслужений майстер спорту СРСР Ольга Стражева (спортивна гімнастика).

Залишається сподіватися, що запорізький спорт, заручившись підтримкою владних структур, і надалі триматиме свою високу марку й уже на наступних Олімпійських іграх у Лондоні порадує Україну гучними перемогами.

Немає коментарів: