середу, 6 березня 2013 р.

У присутності олімпійських чемпіонок

У легкоатлетичному манежі ВАТ «Запоріжсталь» відбулися 20-і  ювілейні Всеукраїнські змагання «Козацька Хортиця» на призи олімпійських чемпіонок Тетяни Самоленко і Тетяни Пророченко та меморіальний турнір, присвячений пам’яті екс-рекордсмена світу зі стрибків у висоту Володимира Ященка. Нагороди виборювали понад 400 юних спортсменів з різних регіонів України.
Під час урочистого відкриття змагань учасників вітали не тільки уславлені Тетяни, а й народний депутат України Євген Карташов, заступник запорізького міського голови Юрій Каптюх, голова запорізького відділення НОК України Володимир Лобанов. Останній, зокрема, повідомив, що першими лауреатами започаткованого спільно з місцевою асоціацією спортивних журналістів щомісячного конкурсу з визначення кращих спортсмена і тренера області стали володарка найкращого результату сезону у світі з бігу на 60 м Марія Рємєнь та її наставник Костянтин Рурак.    
- Мені дуже приємно, що в цьому святі «королеви» спорту беруть участь юні спортсмени – майбутнє вітчизняної легкої атлетики, - сказала олімпійська чемпіонка Сеулу-88 Тетяна Самоленко. – Сподіваюсь, що хтось із них обов'язково стане олімпійським чемпіоном або переможцем чемпіонату світу. Тож я бажаю, щоб вони цих днів поліпшили свої особисті результати. Це дуже важливо. Якщо спортсмен покращує свої результати кожного старту, він на правильному шляху.




- Моє ставлення до цих турнірів найсерйозніше, - підтримує думку своєї подруги чемпіонка московської Олімпіади Тетяна Буракова (Пророченко). – З кожним стартом збільшується кількість учасників, а звідси й популярність заходів. Мені завжди приємно приїжджати в якості гостя на ці змаганні й спілкуватися з молодими спортсменами.
Гостем змагань був і головний спеціаліст НОК України Анатолій Габелко, адже ця організація, після того, як її очолив Сергій Бубка, узяла під свій патронат проведення в нашій країні змагань на призи олімпійських чемпіонок або меморіалів, присвячених пам'яті тих видатних спортсменів, які, на жаль, уже пішли з життя.
- До переліку таких змагань входять понад сто турнірів, а запорізькі вважаються одними із найкращих в Україні протягом багатьох років і збирають багато спортсменів, - стверджує Анатолій Федорович. – Саме на таких змаганнях з’являються майбутні олімпійські зірочки, які мають стати гідною зміною Тетяні Пророченко, Тетяні Самоленко і Володимиру Ященку.
На численних переможців і призерів обох змагань чекали сувеніри і нагородна атрибутика від НОК України – кубки, медалі, вимпели, література олімпійської тематики, футболки тощо. А для переможців у головних видах програми, де досягли своїх висот Пророченко, Самоленко і Ященко, комбінат «Запоріжсталь» придбав цінні подарунки. Їх володарями стали: запоріжанка Діана Богатир, яка пробігла 400-метрову дистанцію за 59,5 секунди, дніпропетровська бігунка на середні дистанції Євгенія Сендецька, котра виграла фінальний забіг на 1500 м, та її земляк стрибун у висоту Владислав Дорофєєв, результат якого – 2,05 м.

- Свого часу в наших традиційних змаганнях розпочинали шлях до визнання чимало відомих нині не тільки в Україні, а й за кордоном спортсменів, - поділився своїми спогадами головний суддя змагань Володимир Самоленко. – Яскравий приклад – бронзова медалістка лондонської Олімпіади Олеся Повх, рекорд якої на 60-метрівці досі не побитий. І в спортивній кар’єрі її наставника Костянтина Рурака і партнерки по естафетній команді України Наталії Погребняк змагання на призи Тетяни Пророченко і Тетяни Самоленко теж займали не останнє місце. Спочатку ми проводили ці старти для дорослих спортсменів, а потім перейшли на юнацький вік. Вважаю, що особиста присутність двох олімпійських чемпіонок дає позитивний ефект. Адже це – живі легенди спорту. Гадаю, наші турніри житимуть ще багато років.

Фото Анатолія ВЛАСОВА

Немає коментарів: