неділю, 18 травня 2008 р.

Греко-римська боротьба

Олег Крьока - підкорювач Рима
Менше трьох місяців залишається до початку Олімпійських ігор у Пекіні, а пристрасті навколо завоювання олімпійських ліцензій не вщухають. Минулого тижня до Риму, куди й без того ведуть усі шляхи, з'їхалися борці греко-римського стилю з 64 країн світу, аби здійснити чергову спробу завоювання бажаних путівок до столиці Китаю. Їхніми володарями могли стати лише чотири найсильніші учасники у кожній ваговій категорії.
Збірна команда України була представлена шістьома борцями у всіх категоріях (крім 66 кг, де ліцензію свого часу завоював наш земляк Олександр Хвощ), троє з яких мають запорізьку прописку: майстри спорту міжнародного класу Вюгар Рагімов (55 кг), Данило Кримов (60 кг) і Олег Крьока (96 кг.).
Українським борцям поталанило завоювати в Італії дві ліцензії. Це зробили Олександр Дараган з Маріуполя і учень заслуженого тренера України Євгена Черткова Олег Крьока. Перший завоював «бронзу» у ваговій категорії до 84 кг, другий – у вазі до 96 кг.
Молодий запорізький борець блискуче впорався з поставленим завданням, здобувши чотири перемоги в п’яти проведених ним двобоїв. Олег послідовно обіграв німця Мірко Інгліша, китайця Хуа Чен Янга, шведа Джиммі Лідберга, але в сутичці за вихід у фінал в рівній боротьбі поступився призерові чемпіонату світу болгарину Калояну Іванову-Дінчеву, котрий і став переможцем турніру. Зате у поєдинку за третє місце запоріжець узяв гору над кращим борцем першого п'ятиліття нинішнього століття, володарем Кубка світу, чемпіоном світу та Олімпійських ігор Карамом Габером з Єгипту.
На жаль, більшого українська збірна домогтися не змогла. Вюгар Рагімов, перемігши в першому двобої японця Кохея Хасегаву, надалі поступився вірмену Роману Амовяну й вибув з подальшої боротьби. Така ж доля спіткала Данилу Кримова, котрий довів свою перевагу над поляком Томашем Сверкою, але потім зазнав невдачі в зустрічі з французьким борцем Себастьяном Хідальго.
Тепер на українських борців, які захищають кольори головної команди країни в тих чотирьох вагових категоріях, де олімпійські ліцензії ще не розіграні, чекає участь в останньому кваліфікаційному турнірі, що проходитиме в сербському місті Нові Сад 23 – 26 червня. Безумовно, наставники нашої збірної сподіваються, що в цій вирішальній спробі їхні підопічні зроблять усе можливе й неможливе для того, щоб у Пекін поїхали не три, а всі сім українських представників одного з найдавніших олімпійських видів спорту – греко-римської боротьби.

Немає коментарів: