вівторок, 24 червня 2008 р.

Олімпійський день бігу

Запоріжжя об’єдналося навколо олімпізму
Ідея проведення Олімпійського дня бігу, присвяченого річниці утворення Міжнародного Олімпійського Комітету (23 червня 1894 року), була ухвалена на сесії МОК рівно 60 років тому. З тих пір цей захід проводиться більш ніж у 200 країнах світу. Втім, в Україні він набув масовості з приходом на посаду президента НОК Сергія Бубки.
У Запоріжжі старти Олімпійського дня бігу розпочалися ще минулого четверга в дитячих оздоровчих таборах, що розташовані в селищі Великий Луг на березі Дніпра. Наступного дня естафету підхопили кілька сільських районів області, а суботнього ранку епіцентр подій змістився на одну з мальовничих алей Центрального парку обласного центру – «Дубовий гай».
Регіональне відділення НОК України і обласне управління з фізичного виховання та спорту подбали про чітку організацію змагань, у яких взяли участь до трьох тисяч прихильників активного способу життя, від малечі до сивочолих ветеранів. Серед них – не тільки мешканці Запоріжжя, а семи сільських районів області. Приміром, вчитель фізкультури Відрадненської загальноосвітньої школи Сергій Васильєв привіз своїх 12-13-річних підопічних, кілька з яких увійшли до числа призерів.
Разом з керівниками спортивних організацій області та міста їх вітали олімпійська чемпіонка Сеула-88 Ольга Стражева, дворазовий чемпіон Всесвітніх ігор 1957 року серед глухих спортсменів в бігові на 5 і 10 тисяч метрів, стипендіат Президента України Микола Здот, чемпіонка Всесвітніх дефлімпійських ігор, кавалер ордена Княгині Ольги 3-го ступеня Юлія Топчієва. Під час цих урочистостей голова обласного відділення НОК Володимир Лобанов вручив посвідчення і знаки двом новоспеченим майстрам спорту України – Олексію Пашкову (інвалідний спорт) та Юлії Сергієнко (триатлон).
І ось — перші старти. Змагання проходили на різних дистанціях – від 300 до 1000 метрів, у п’яти вікових групах. Звичайно, найщасливішими виглядали ті, хто отримував пам’ятні призи від НОК України, компанії «МакДональдз Юкрейн Лтд.» та «Родовід банку». Але й ті, хто не потрапив до чільної трійки, не засмучувалися, оскільки засвідчили свою прихильність до олімпійських ідеалів, здорового способу життя.


На старт заключного забігу разом з Володимиром Лобановим вийшли заступник голови облдержадміністрації, президент обласної федерації легкої атлетики Микола Фролов, заступник голови облради ФСТ «Колос» Володимир Шокарєв, заслужений тренер України з тхеквондо Юрій Бабак, інші ветерани спорту.
Микола ФРОЛОВ після пробігу виглядав бадьорим і задоволеним:
— Вважаю, що Олімпійський день бігу не тільки необхідний і корисний, а й має глибокий зміст у контексті того, що показники здоров’я населення, в тому числі й молоді, м’яко кажучи, залишають бажати кращого. Розповсюдження оздоровчого бігу має стати національною ідеєю, предметом турботи держслужбовців усіх рівнів і перших людей держави. Якби наші політики менше часу приділяли з’ясуванню стосунків між собою, а об’єднувалися навколо ідей олімпізму, гадаю, це було б набагато корисніше для нації.
— Коли Запорізька обласна держадміністрація виступатиме на таких змаганнях окремою командою?
— Гадаю, з наступного року, Ми все для того зробимо.
Поділилася своїм сприйняттям побаченого і заслужений майстер спорту зі спортивної гімнастики Ольга СТРАЖЕВА:
— Такі заходи радують, і проводити їх треба не тільки в річницю утворення МОК, а якомога частіше, залучаючи не тільки спортсменів, а й молодих людей, які ще не пройнялися ідеєю здорового способу життя. Олімпійський день бігу – це альтернатива тому, що нині відбувається в нашій країні: припиняють свою діяльність спортивні школи, дітям нікуди подітись, а звідси й наркоманія, і пияцтво…


Голова обласного відділення НОК Володимир ЛОБАНОВ:
— Незважаючи на те, що Олімпійський день бігу проводиться, коли вже відлунав останній дзвінок у загальноосвітніх школах, чимало людей взяли участь у нашому заході за своєю ініціативою. Ви подивіться скільки людей, яке бажання, який настрій! А загалом в області в цьому заході беруть участь до 30 тисяч прихильників бігу.

Немає коментарів: