понеділок, 25 лютого 2019 р.

ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДВОТОМНОГО ВИДАННЯ ПРО ЗАПОРІЗЬКИЙ ГАНДБОЛ


24 лютого, у прес-центрі Палацу спорту «Юність» відбулася презентація двотомного видання «Запорізький гандбол: роки, події, особистості». Літопис розвитку ручного м’яча в нашому регіоні побачив світ у видавництві «Просвіта».

Авторами книги є голова Запорізької асоціації спортивних журналістів Аркадій Копеліович, президент Федерації гандболу Запорізької області Павло Михайлик та голова регіонального відділення НОК України Володимир Лобанов. Долучилися до створення книги і відомі журналісти Ігор Павленко, Анатолій Власов, Василь Біченко.


 Презентація книги «Запорізький гандбол: роки, події, особистості» зібрала у прес-центрі Палацу спорту «Юність» цілу плеяду зірок вітчизняного гандболу. Одними з перших отримали видання у подарунок чемпіони ХХІ Олімпійських ігор, призери чемпіонату світу 1978 року, володарі Кубка ЄГФ 1983 року, змс Сергій Кушнирюк та Олександр Рєзанов; чемпіонка ХХІІ Олімпійських Ігор, змс Валентина Лутаєва (Берзіна); бронзова призерка ХХVІІІ Олімпійських Ігор Оксана Райхель; заслужений тренер України та СРСР Леонід Ратнер, і ще решта зірок, добре знайомих місцевим шанувальникам ручного м’яча. Кілька книг передали директорам запорізьких гандбольних шкіл, у подальшому цю справу обіцяють продовжити – аби донести літопис запорізького гандболу до підростаючого покоління спортсменів.







kniga_handball (2)kniga_handball (10) 









kniga_handball (1)
  • Ідея належить одному з працівників заводу «Дніпроспецсталь» Олегу Ткачу, якого, на жаль,уже нема в живих. А він цією ідеєю зумів захопити свого керівника – директора заводу Вадима Лейбензона, син якого займався гандболом. Тоді й почалася робота. Вперше ми намагалися видати цю книгу наприкінці 90-х років, але не вийшло. І ось майже двадцять років по тому видання побачило світ у видавництві «Просвіта», — розповідає автор книги, голова Запорізької асоціації спортивних журналістів Аркадій Копеліович, — Книга охоплює історію запорізького гандболу, починаючи з 20-х років минулого сторіччя. Аби зібрати матеріали, довелося чимало подихати бібліотечним пилом – працювати в обласній бібліотеці, в обласному архіві; а ще спілкувався з ветеранами. Дві книги - підсумок 20-річної роботи. До речі, символічно, що двотомник побачив світ напередодні 110-ї річниці українського гандболу.
 Видання складається з двох книг, одна з яких присвячена чоловічому гандболу, інша — жіночому. Кожна з книг, у свою чергу, поділена на дві частини: перша відслідковує гандбольні події починаючи з 20-х років минулого століття, друга — містить розповіді або інтерв’ю з зірками запорізького гандболу.
  • У цій книзі ми охопили всіх, хто стояв у витоків гандболу та гандбольної школи Запорізької області — керівники тресту «Запоріжалюмінбуд» Іван Соболевський і Борис Бєліков, потім естафету перейняв ректор ЗІІ Юрій Михайлович Потебня, далі — Юрій Яковенко, Анатолій Антоненко, Сергій Бєліков, Леонід Хаджинов, сьогодні продовжує цю справу В’ячеслав Олександрович Богуслаєв, — розповів під час презентації видання президент Федерації гандболу Запорізької області Павло Михайлик.
  • На фото Олени НАЗАРЕНКО:Павло МИХАЙЛИК вручає книгу Оксані РАЙХЕЛЬ

Автори переконані, двотомник викличе почуття ностальгії у тих читачів, котрі ще пам’ятають гандбольні баталії 50-х років на стадіоні ручних ігор (нині там розташований торговельний центр «Intrade»). Решті ж буде цікаво також прочитати про олімпійські досягнення запорізьких гандболістів, медалістів чемпіонатів світу та Європи, відстежити шлях до визнання легендарних команд “ЗАБ”, ЗІІ, “Мотор” і “ZTR”. Окремий розділ присвячений дитячо-юнацькому гандболу, який традиційно вважається одним із провідних в Україні.

Легенда запорізького гандблу, видатний наставник Леонід РАТНЕР дав схвальну оцінку книзі.
  •  
  • Тому внеску, який зробив гандбол у запорізький спорт вищих досягнень, немає жодного аналогу серед інших видів спорту. На мою думку, гандбол та й інші ігрові види - це фундамент спорту в Запорізькій області. Адже його основа - це глядачі, а куди в Запоріжжі ходять найбільше? – так, на гандбол!, — зазначив один із співавторів книги, голова регіонального відділення НОК України Володимир Лобанов, — І зараз ми продовжуємо роботу з вшанування легенд ручного м’яча. Вже найближчим часом на Алеї спортивної слави Запоріжжя має з’явитися стела у вигляді гандбольних воріт, на фоні яких будуть зображені п’ять наших олімпійців і два видатні тренери – Семен Полонський і Леонід Ратнер.










kniga_handball (11)kniga_handball (5)








Книгу щойно отримали олімпійські чемпіони
Валентина ЛУТАЄВА і Сергій КУШНИРЮК









kniga_handball (9)

Немає коментарів: