понеділок, 10 грудня 2012 р.

На килимі – нащадки слави олімпійського чемпіона

Минулої суботи легендарному запорізькому борцю Якову Григоровичу Пункіну виповнився б 91 рік. Саме того дня у Запоріжжі проходили юнацькі змагання, присвячені пам'яті видатного спортсмена: у спортивному манежі металургійного комбінату «Запоріжсталь» за нагороди сперечалися прихильники греко-римської боротьби, а в спортивному залі СДЮШОР з вільної боротьби та дзюдо – « вільники».
Нагадаємо, що на XV літніх Олімпійських іграх 1952 року в Гельсінкі, в яких дебютували радянські спортсмени, Яків Пункін став першим олімпійським чемпіоном серед українських борців. Це досягнення не вдалося повторити жодному із запорізьких майстрів килима наступних поколінь. Протягом понад десять років, захищаючи кольори СК «Металург» комбінату «Запоріжсталь», Пункін одну за одною підкорював спортивні вершини. Окрім олімпійського «золота», він поклав у скарбницю запорізького спорту п’ять найвищих нагород чемпіонатів СРСР, двічі перемагав на турнірах Всесвітніх фестивалів молоді і студентів. Минуло вже 18 років, як Яків Григорович пішов із життя, але світла пам'ять про легендарного спортсмена живе в серцях його земляків.
Змагання в запоріжсталівському манежі проходили в рамках двох турнірів: відкритого Кубка Запорізької області та Кубка «Ратібора». Понад 130 борців греко-римського стилю в 24 вагових категоріях (від 20 до 85 кг) в трьох вікових групах (13 – 14, 10 – 12 і 7 – 9 років) виборювали нагороди Меморіалу Якова Пункіна. Найкращі юні борці Запорізької та Дніпропетровської областей демонстрували своє вміння, а вміють вони, як виявилося вже багато чого. Таку оцінку учасникам змагань дали соратники Якова Пункіна – майстри спорту СРСР Лаврентій Майламян, Володимир Шкаран, Георгій Шевченко, Євген Чертков, а також бронзовий призер Олімпіади-2008 Армен Варданян.
Кубки, медалі та футболки з олімпійською символікою надало організаторам турніру Запорізьке обласне відділення НОК України, призи «За волю до перемоги» - директор магазину зброї «Діана» Михайло Шлайфер. За підсумками напруженого суперництва нагороди завоювали найгідніші.
На змаганнях було багато цікавих сутичок, але коли на один із килимів вийшли борці першого юнацького розряду Сергій Майламян і Владислав Іванченко (вагова категорія 42 кг), цей двобій привернув увагу більшої частини глядачів. Ще б пак, адже обидва спортсмени належать до відомих борцівських династій. Майстер спорту Анатолій Іванченко наставляв свого онука Владислава. За діями Сергія уважно стежили відразу двоє родичів: його батько, майстер спорту Самвел Майламян, і дідусь, один з «патріархів» запорізької боротьби, почесний майстер спорту, заслужений тренер України Лаврентій Майламян, та не менше чоловіків переживала і мама юного борця Ліна Майламян. І, як виявилося, недарма – переміг більш досвідчений Влад Іванченко.
Кращими борцями турніру були визнані Олександр Лобко (Васильківка), Юрій Бондаренко (Верхньодніпровськ), Артур Овсепян і Михайло Ступін (обидва – Запоріжжя). Гадаю, якби Яків Григорович Пункін дожив до цих змагань, він, безумовно, був би задоволений підростаючою борцівською зміною.
Валерій СМИРНОВ

Немає коментарів: