четвер, 3 квітня 2008 р.

Плавання. Кубок губернатора-2008

Валерій Черкаска: від особистої перемоги –
до реалізації гучних проектів
Басейн
«Спартак» Запорізького Класичного приватного університету став ареною традиційних міжнародних змагань Кубок губернатора, які ще раз засвідчили курс Запорізької обласної федерації з плавання, президентом якої є виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Валерій Черкаска, на популяризацію цього виду спорту.
Чому ж саме в 25-метровому спартаківському басейні, а не в 50-метровому
«Славутичу» проходили ці представницькі змагання, географія учасників яких розширилася за рахунок запрошення перспективних спортсменів Білорусії? По-перше, «Спартак» обладнаний електронною системою фіксації часу «Омега», яку торік передала цій споруді Федерація плавання України. По-друге, ректор Класичного приватного університету професор Віктор Огаренко надав вузівський басейн організаторам заходу безкоштовно. Аби турнір пройшов на найвищому рівні, добряче попрацювали старший тренер штатної збірної команди з плавання Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Валерій Огородник і колектив СДЮШОР «Спартак-КПУ» з плавання на чолі з Леонідом Хацаревичем, який виконував обов’язки головного судді.
Ну, а щоб змагання мали досить високий статус, на них запросили чотириразову олімпійську чемпіонку Яну Клочкову, срібного призера Олімпіади-2000 Дениса Силантьєва (він зараз тренується під орудою Ніни Кожух у Києві, але паралельний залік приносить Запоріжжю), неодноразового чемпіона світу та Європи Олега Лисогора, чемпіонку континенту Ганну Хлістунову. І вони погодилися, незважаючи на те, що лише двома днями
раніше повернулися з Голландії, де проходив чемпіонат Європи. Як і очікувалося, зірки вітчизняного плавання виграли запливи на своїх коронних дистанціях, а Олег Лісогор фінішував з часом, який на чемпіонаті світу гарантував би йому «бронзу». До речі, відразу після запливу він відбув із Запоріжжя, оскільки вже в середу мав узяти курс на англійський Манчестер, де відбуватиметься чемпіонат світу на короткій воді.
З інших результатів заслуговує на увагу вище юнацьке досягнення України у плаванні на 100 м на спині – 1 хвилина 01,75 секунди, яке встановила запоріжанка Марія Терещенко.
Неабиякий інтерес викликав і заплив ветеранів українського плавання на 50 м вільним стилем, в якому взяв участь і 32-річний президент обласної федерації плавання Валерій Черкаска. Він довів, що перебуває в чудовій фізичній формі, випередивши на фініші чемпіонів України серед ветеранів у своїх вікових групах Юрія Крюкова і Володимира Максименка.
-- Приємно бачити на наших змаганнях іменитих майстрів блакитних доріжок з України, Росії, Молдови, Білорусії, яким гідну конкуренцію склали вихованці запорізької школи плавання на чолі з Денисом Силантьєвим, - сказав на прес-конференції для журналістів Валерій ЧЕРКАСКА.
– Як президент обласної федерації плавання, можу запевнити, що завжди підтримуватиму традиції цієї школи. Сьогодні я хочу разом Благодійним фондом «Україна спортивна», який очолює Яна Клочкова, презентувати проект спеціалізованого олімпійського центру водних видів спорту, який протягом найближчих років буде збудований у Запоріжжі, на Набережній магістралі. Ця спортивна споруда включатиме в себе 50-метровий басейн, 25-метрову розминочку ванну для тренувань і навчання маленьких дітей. Наявність сучасної бази дозволить плавцям, стрибунам у воду, майстрам синхронного і підводного плавання гідно представляти Україну і нашу область на найпрестижніших змаганнях. Обсяг інвестицій, пов’язаних з будівництвом басейну – не менше 5 мільйонів доларів. Це – не комерційний проект. Адже Яну Клочкову, Дениса Силантьєва і мене виховував спорт, і ми користувалися басейнами безплатно. Сподіваюсь, що й міський голова Запоріжжя Євген Карташов, і фонд «Україна спортивна» підтримають будівництво центру. Наше головне завдання – популяризація водних видів спорту серед дітей.

Автор цих рядків не утримався, щоб не порушити одне з найболючіших питань для запорізького спорту:
-- Як ви зазначили, на будівництво спеціалізованого олімпійського центру водних видів спорту піде не один рік. Природно, виникає запитання: яким чином вирішуватимуться проблеми, з котрими стикається сьогодні СДЮШОР з водних видів спорту, що готує членів олімпійських збірних з плавання і стрибків у воду?
- Ми ведемо діалог з власником басейну «Славутич», при якому базується ця школа, -- ВАТ «Мотор Січ», і, гадаю, знайдемо взаєморозуміння. Ми ставимо звичайну, нормальну мету: спортсмени повинні мати воду і час для тренувань. Для цього треба об’єднати зусилля, в тому числі й за рахунок обласного бюджету. Ми підтримували й надалі підтримуватимемо олімпійців, що представлятимуть Запоріжжя на Іграх у Пекіні. Кожен з них отримає ключі від квартири і автомобіля. Сподіваюсь, що до відомого олімпійського гасла «Головне – участь!», вони додадуть ще одне: «А краще – перемога!»
Потім Валерій Черкаска надав слово «золотій рибці» України Яні КЛОЧКОВІЙ, яка сказала:
- Таких об’єктів, як той, що буде збудований у Запоріжжі, можна перелічити на пальцях. І якщо в кожному великому місті країни вони з’являться, можна буде вирішити чимало проблем, що заважають розвиткові водних видів спорту.
Денис СИЛАНТЬЄВ, заслужений майстер спорту:
- Я також є одним із засновників фонду «Україна спортивна», який ми організували заради того, щоб завдяки нашим досягненням і набутому авторитету здійснити невиконані обіцянки владних структур. Тобто ми хочемо створити такі умови для наступних поколінь спортсменів, щоб тренувалися вони у красивих, світлих, зручних спорудах. Наш фонд також засновує грошові і пам’ятні призи для переможців і призерів різноманітних змагань, що стимулює досягнення високих результатів.
Євген КАРТАШОВ, міський голова Запоріжжя:
- Я радий, що такий чудовий захід проходить у нашому місті. Підтримую ідею створення в Запоріжжі Олімпійського центру водних видів спорту. Користуючись нагодою, хочу подякувати Яні й Денисові за їхню участь у Кубку губернатора. Ваша присутність, ваші імена підвищують авторитет плавання в місті, що є основою для втілення проекту в життя. У всякому разі ми підтримуємо Валерія Черкаску в цій справі.
Перший віце-президент Федерації плавання України Андрій ВЛАСКОВ:
-- Перш за все, хотів би висловити вдячність організаторам заходу, за те, що три роки тому вони ініціювали Кубок губернатора Запорізької області. Сьогодні це повноцінні міжнародні змагання з серйозним складом учасників, які можуть прикрасити турнір будь-якого рівня. Федерація плавання України зробить усе залежне від неї, щоб наступного року Кубок губернатора був включений у міжнародний календар змагань з плавання, отримав офіційний статус і мав би ширший склад учасників. Щодо будівництва Олімпійського центру водних видів спорту, який включатиме повний цикл підготовки спортсменів високого класу: від спортивної школи до тренувань елітних спортсменів, це гарна ознака того, що плавання в Україні розвивається. Хоча, проблем вистачає. Зокрема, дуже багато дітей проходять повз басейни, не кажучи вже про питання безпеки. Тому я ще раз хочу висловити вдячність на адресу керівників області й міста, які випереджають плани нашої Федерації й Міністерств України у справах сім’ї, молоді та спорту. Маю на увазі розробку концепції Державної цільової програми навчання плаванню в Україні на 2009. Гадаю, що Запоріжжя було, є й буде найкращим в Україні центром підготовки плавців.
Переможці Кубка Губернатора-2008
Чоловіки. Вільний стиль. 50 м.
О. Цепух (Харків). 100 м. О. Цепух. 200 м. О. Цепух. 400 м. І. Ларін (Росія). На спині. 100 м. О. Ісаков (Київ). 200 м. О. Ісаков. Брас. 100 м. О. Лісогор (Київ). 200 м. І. Перепелиця (Дніпропетровськ). Батерфляй. 100 м. Д. Силантьєв (Запоріжжя). 200 м. І. Чуєв (Запоріжжя). Комплексне плавання. 200 м. Д. Дубров (Дніпропетровськ). 400 м. О. Безуглий (Донецьк).
Жінки. Вільний стиль. 50 м. К. Рагушенко (Запоріжжя). 100 м. А. Повстяна (Запоріжжя). 200 м. Н. Худякова (Київ). 400 м. Н. Вишнякова (Росія). На спині. 100 м. М. Терещенко (Запоріжжя). 200 м. Т. Ольховикова (Росія). Брас. 100 м. 1. Г. Хлістунова (Рівне). 200 м. О. Мармиль (Білорусія). Батерфляй. 100 м. Л. Король (Запоріжжя). 200 м. Є. Соболь (Донецьк). Комплексне плавання. 200 м. Я. Клочкова. 400 м. Ю. Драбатович (Білорусія).
Заплив ветеранів українського плавання. Вільний стиль. 50 м. 1. В. Черкаска. 2. Ю. Крюков. 3. В. Максименко.

Фото Володиира Свиридова

Немає коментарів: