неділю, 21 червня 2009 р.

Олімпійський день у «Дубовому гаю»

Здавалося, що суботнього ранку всі шляхи вели до Центрального парку культури та відпочинку «Дубовий гай». Поспішали туди й вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл, і підопічні обласного центру «Інваспорт», і учні навчальних закладів профтехосвіти, і студенти вузів Запоріжжя, і сивочолі ветерани спорту. Саме центральний парк міста на Дніпрі став місцем проведення Олімпійського дня-2009, організованого регіональним відділенням НОК України та обласним управлінням з фізичного виховання та спорту на честь 115-ї річниці утворення Міжнародного Олімпійського Комітету.
На мальовничій, святково прикрашеній алеї парку зібралися понад три з половиною тисячі прихильників здорового способу життя. Серед них – не тільки мешканці Запоріжжя, а й вихованці двох ДЮСШ сільських районів області – Запорізького та Новомиколаївського. Разом з керівниками спортивних організацій області їх вітали олімпійська чемпіонка Сеула-88 Ольга Стражева й заступник голови облдержадміністрації, президент обласної федерації легкої атлетики Микола Фролов, який вручив посвідчення і знак новоспеченому майстрові спорту України Віталію Морозову, чемпіонові країни з метання спису серед спортсменів з вадами слуху.
І ось — перші старти. Змагання проходили на різних дистанціях – від 100 до 1000 метрів, у залежності від вікових груп. Для найменших учасників – дітлахів ясельного віку – це був, звичайно, перший у їхньому житті старт, а для решти – чудова можливість засвідчили свою прихильність до олімпійських ідеалів, здорового способу життя.
Призери піднімалися на п’єдестал пошани, отримуючи призи від НОК України: футболки, бейсболки, значки, прапорці, мальовничі буклети, присвячені пекінській Олімпіаді та XXI зимовим Іграм у Ванкувері, олімпійські щоденники. Кожен із 3500 учасників став володарем спеціального сертифікату, підписаного президентом МОК Жаком Рогге та президентом НОК Сергієм Бубкою.
У церемонії нагородження неодноразово брала участь заслужений майстер спорту СРСР Ольга Стражева.
— Не вперше беру участь у подібних заходах, — розповіла уславлена гімнастка, — і кожного разу пересвідчуюсь, що коло учасників Олімпійського дня ширшає. Мимоволі згадую й свій олімпійський старт в далекому Сеулі. Це – найпам’ятніший епізод мого життя, й забути його неможливо.
Президент обласної федерації легкої атлетики Микола Фролов вважає Олімпійський день одним із головних заходів у спортивному календарі області, оскільки він об’єднує тисячі молодих спортсменів, ветеранів і є складовою частиною багатьох видів спорту.
— Біг – це унікальні змагання, демонстрація сили, витривалості, швидкості, в чому я переконався, займаючись свого часу легкою атлетикою (бігом на 400 і 800 м) й досягши певних результатів, — розповідає Микола Олександрович. — Головне ж, на все життя залишилася звичка займатися спортом: три – чотири рази на тиждень знаходжу час, щоб пробігти 5 – 6 кілометрів по нашій улюбленій Хортиці. Тож закликаю все населення області дотримуватися здорового способу життя, виключити зі своїх уподобань паління, обмежити вживання алкоголю. Їх мають замінити фізичний рух, бажання жити, оптимізм…
З великим навантаженням протягом тих кількох годин, що тривав цей захід, довелося попрацювати першому заступникові голови обласного відділення НОК України Ірині Ольховниковій. Втім, під завісу свята вона не забула відзначити пам’ятними призами людей, без ентузіазму яких воно не відбулося б – директора парку «Дубовий гай» Володимира Захарова, колектив викладачів фізвиховання центру професійно-технічної освіти водного транспорту, а також легкоатлетів Запорізького національного технічного університету, які здобули командну перемогу.

Фото Володимира СВИРИДОВА і Анатолія ВЛАСОВА

Немає коментарів: