суботу, 18 вересня 2010 р.

Комісія атлетів НОК: у новому складі, до нових горизонтів

На олімпійській базі в Конча-Заспі зібралися провідні вітчизняні спортсмени – Олімпійські чемпіони та призери Ігор, володарі найвищих нагород світових та європейських першостей, – за участю яких тут відбулась Асамблея атлетів України. 
Під час цього форуму, який скликається в рік проведення звітно-виборної Генеральної Асамблеї НОК та залучає до участі представників федерацій усіх олімпійських видів спорту, було підбито підсумки роботи Комісії атлетів Національного олімпійського комітету за 2006-2010 роки та обрано її новий склад.
Будучи дорадчим органом Виконавчого комітету НОК, ця комісія була створена з метою сприяння забезпеченню прав та захисту атлетів в олімпійському русі. Серед основних завдань її членів – розробка рекомендацій щодо гарантій прав атлетів, внесення пропозицій щодо покращення їхнього соціального захисту та умов для спортивної діяльності, а також забезпечення врахування поглядів атлетів при прийнятті рішень НОК.
Саме за останні чотири роки Комісія з формальної структури перетворилися на дієвий орган НОК. За цей час комісії спортсменів були створені при 33 з 41 олімпійських федерацій.
«Атлети – головні суб’єкти спорту, тож саме вони мають бути максимально залучені до прийняття ключових рішень в олімпійському русі своєї країни. Слідуючи міжнародним тенденціям, ця прогресивна та ефективна практика була успішно запроваджена в Україні, і приємно, що наші спортсмени роблять суттєвий внесок у розвиток вітчизняного спорту та фізичної культури», – зазначив під час Асамблеї президент НОК, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка.
Головний олімпієць країни також нагадав атлетам про необхідність готувати себе до життя після закінчення спортивної кар’єри:
«Ще перебуваючи на піку можливостей в спорті, необхідно замислюватися про подальшу самореалізацію. Зараз Україні вкрай необхідні молоді кваліфіковані тренери, менеджери спорту, спортивні коментатори та журналісти – тут я бачу величезне поле для вашої роботи».
В свою чергу, екс-голова Комісії Олександр Крикун, звітуючи про підсумки роботи за чотириріччя, подякував Сергію Бубці за постійну підтримку, яку Національний олімпійський комітет надає атлетам.
Сьогодні ж учасники Асамблеї обрали новий склад Комісії. Відповідно до Положення, ними стали 10 активних атлетів, 8 з яких представляють літні види спорту, а ще 2 – зимові:

Олена Ляшенко (фігурне катання)
Оксана Хвостенко (біатлон)
Ельбрус Тедеєв (боротьба)
Олександр Крикун (легка атлетика)
Роман Гонтюк (дзюдо)
Ольга Коробка ( важка атлетика) 

Анна Сорокіна (стрибки у воду)
Дмитро Карюченко (фехтування)
Інна Осипенко-Радомська (веслування на байдарках)
Валерій Гончаров (спортивна гімнастика)

Відзначимо, що новообрані члени, як і їх попередники, стануть членами Національного олімпійського комітету, а голова Комісії автоматично потрапить до складу Виконкому НОК. Обирати свого очільника члени Комісії будуть наприкінці вересня під час першого засідання.
До її складу також увійдуть представник Асоціації олімпійців України, член комісії атлетів ЄОК та 5 представників, обраних за поданням президента НОК. 

Немає коментарів: