вівторок, 13 грудня 2016 р.

ФЕСТИВАЛЬ БОРОТЬБИ ІМЕНІ ЯКОВА ПУНКІНА

        Протягом двох днів спортивний манеж ТОВ «Соціальні Ініціативи Запоріжжя» приймав учасників і гостей VI Всеукраїнського фестивалю єдиноборств «Козацький гарт», присвяченого 95-річчю від дня народження чемпіона XV Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Якова Пункіна. 
       Генеральний спонсор Фестивалю - ПАТ «Запоріжсталь», офіційні спонсори - ПрАТ «Запоріжвогнетрив» і «Запоріжкокс» - допомогли організаторам заходу зробити його справжнім святом боротьби. У ньому взяли участь близько 2400 спортсменів, тренерів і суддів у присутності 1600 глядачів. 
   
    Традіційно врочисту ходу учасників Фестивалю очолювала помітно поріділа останніх років колона уславлених ветеранів борцівського килима. Право підняти Державний прапор України та прапор НОК було надано чемпіонці Паралімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро по дзюдо, заслуженому майстру спорту України Інні Черняк і віце-чемпіону світу і Європи з греко-римської боротьби серед кадетів та юніорів майстрові спорту Парвізу Насібову.  У показових виступах виступили спортсмени всіх представлених на Фестивалі видів єдиноборств.
      Змагання проводився з десяти видів єдиноборств  на 11 килимах, або якщо висловитися точніше, на 6 борцівських килимах і 5 даянгах (покриття для змагань з тхеквондо). Представники греко-римської, жіночої, вільної боротьби та тхеквондо були повноправними господарями спортивної споруди у другий день фестивалю, а  першого дня там панували представники козацьких бойових мистецтв «СПАС», бойового самбо, українського рукопашу (показовий стиль), «котигорошка» та боротьби «хвостики».
      Якщо першому дню був притаманний колорит козацького краю, то другий день був прив'язаний до Олімпійського руху в спорті. Крім змагальної програми, в якій взяли участь спортсмени Запорізької області, а також борці з Дніпровської, Донецької, Харківської та Черкаської областей, у рамках фестивалю проводився конкурс «Тато, мама, я - спортивна сім'я», в якому взяли участь 120 сімей. У великому спортивно танцювальному залі манежу була виставлена ​​експозиція запорізького музею боротьби, присвячена Олімпійському чемпіону Якову Пункіну і першим борцям запорізького краю братам Федору і Саві Гурським. 

      Манеж протягом двох днів був вщерть заповнений юними спортсменами, крихітними фізкультурниками, колоритними татами і мамами, дідусями та бабусями, тренерами та суддями, охоронцями. На килимах точилися запеклі двобої за кубки та медалі, що красувалися на нагородному столі, розташованому неподалік від великого банера, присвяченого спортивному шляху легендарного Якова Пункіна. Сутички, як завжди, були захоплюючими і безкомпромісними у самбістів, «котигорошків», «хвостиків». Одним із центральних двобоїв другого дня була зустріч "гігантів" килима - чотирирічного Віталія Миросенка із Запоріжжя та  його однолітка з Васильківки Миколи Рєпіна-Дарагана (вагова категорія - 19 кг). Після нетривалої позиційної боротьби переміг Миколка з Васильківки.
    
Чемпіонами фестивалю у змаганнях з греко-римської боротьби стали 12-річні Данило Накалюжний (вага - 32 кг) і Ярослав Пуртов (вага - 59 кг), а серед 10-11-річних  борців перемоги святкували Сєва Сапун (29 кг), Данило Трушкин (32кг), Ренат Крижко (35 кг), Микита Фуголь (59 кг ). Кращими борцями фестивалю визнані згадувані вище Ренат Крижко і Ярослав Пуртов. Вони були нагороджені грошовими призами від запорізької обласної федерації греко-римської боротьби і збройового магазина «Діана». Такі ж призи, але в номінації «За волю до перемоги» отримали запоріжець Данило Накалюжний і борець з Васильківки Олександр Лобко. Призами благодійного фонду «Сила мрії» були відзначені Еміль Бехбудов (Харків), Владислав Танський (Черкаси), Кирило Поддуев (Маріуполь) та наймолодший борець фестивалю, чотирирічний Микола Рєпін-Дараган з Васильківки.  

      Кращими серед борців вільного стилю стали 12-річні спортсмени запорізької ШВСМ Валерій Кравцов (вага 59 кг) і Михайло Дегтеміров (вага 66 кг). У турнірі з жіночої боротьби на напйвищу сходику пєдесталу пошани піднялися вихованки Токмацької ДЮСШ Катерина Мартиненко (вага 30 кг) і Богдана Лазоришинець (38 кг).
           Отаким було традиційне свято боротьби в Запоріжжі.
                                                                                                                          Валерій СМИРНОВ,
                                           президент Запорізької міської федерації греко-римської боротьби

Немає коментарів: