пʼятницю, 28 грудня 2018 р.

У ЗАПОРІЖЖІ ВІДКРИТО СКУЛЬПТУРНУ КОМПОЗИЦІЮ НА ЧЕСТЬ ОЛІМПІЙСЬКОГО ЧЕМПІОНА ЯКОВА ПУНКІНА


28 грудня, опівдні, на Алеї олімпійської та спортивної слави, що розташована у центрі Запоріжжя, було багатолюдно. Тут у рамках 28-ї річниці утворення НОК України відбулася врочиста церемонія відкриття скульптурної композиції, присвяченої видатному спортсмену, першому олімпійському чемпіону Запоріжжя, борцеві світового рівня Якову Григоровичу Пункіну. 

Біографічна довідка. Яків Григорович ПУНКІН народився 8 грудня 1921 року в Запоріжжі. Учасник Великої Вітчизняної війни. Потрапивши у полон, знайшов у собі сили вижити у нелюдських умовах фашистських концтаборів. А вже у 1949 році завоював титул чемпіона СРСР у напівлегкій ваговій категорії, згодом ще чотири рази доводив, що йому не було рівних у радянській класичній боротьбі у своїй вазі. У 1952 році в Гельсінкі Яків Пункін першим із запорізьких спортсменів виборов титул олімпійського чемпіона. Йому було присвоєне звання заслуженого майстра спорту СРСР. Помер Яків Григорович Пункін 12 жовтня 1994 року.

У церемонії відкриття скульптурної композиції взяли участь представники владних структур області та міста, регіональних осередків політичних партій, керівники спортивних організацій та федерацій з видів спорту, ветерани греко-римської боротьби, керівники благодійних фондів.
Про незламний характер борця, про важливість виховання на його прикладі сучасної молоді говорили у своїх виступах начальник управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації Наталія Власова, керуючий справами виконавчого апарату Запорізької обласної ради Володимир Подорожко, заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров, депутат обласної ради Юрій Ружин, голова регіонального відділення НОК України Володимир Лобанов
Від місцевої єврейської громади, для якої Яків Пункін є національним героєм, виступив раввін   Нохум Ерентрой. Емоційною була промова президента Запорізької міської федерації греко-римської боротьби Валерія Смирнова, котрий вручив свою книгу про Якова Пункіна скульпторові Ельданізу Гурбанову, який є автором скульптурної композиції.


Саме Валерію Смирнову та ветеранам греко-римської боротьби Лаврентію Майламяну, Євгену Черткову, Миколі Чученку і Михайлу Шлайферу випала честь відкрити скульптурну композицію. Після того, як відлунав Державний гімн України, до підніжжя пам’ятника були покладені живі квіти.


Немає коментарів: