суботу, 7 жовтня 2017 р.

Нове ім’я Інституту здоров’я спорту і туризму Класичного приватного університету

  Уперше в Україні інститут названий ім’ям видатної спортсменки за її життя. У рамках святкування 25-ї річниці з дня заснування Класичного приватного університету була презентована нова назва Інституту здоров’я, спорту і туризму. Інституту присвоєно ім’я видатної олімпійської чемпіонки ТЕТЯНИ САМОЛЕНКО.

       Тетяна Володимирівна щиро й емоційно подякувала ректору університету Віктору Миколайовичу Огаренку, директору інституту Інні Миколаївні Ляховій, засновницю інституту Світлану Степанівну Волкову, а також всьому колективу інституту, в якому вона працювала понад 16 років.


    В одному зі своїх інтерв’ю Тетяна Володимирівна цікаво розповідала, як вона потрапила в Запоріжжя і у великий спорт. Запорізький навчальний заклад, в якому потім вона навчалась, надіслав, за її словами, у різні куточки СРСР тисячі листів, в яких пропонували здібним до спорту випускникам їхати до Запоріжжя навчатися і удосконалювати майстерність. Надійшов такий лист і до рідного для майбутньої олімпійської чемпіонки селища. І тамтешня поштарка понесла листа не в школу, а прямо до Хамітових і сказала Тетяні: «Це тобі» (бо вирішила, що це актуально саме для цієї «шустрої» дівчинки). Тетяна, не маючи якихось великих спортивних успіхів, чомусь вирішила пристати на цю пропозицію. Але рідні не одобрили. Довго переконувала і таки переконала відпустити її до Запоріжжя. Назбирали на квиток на літак і відпустили у далеке Запоріжжя. Там Тетяна потрапила на той «кастинг». Дівчат-бажаючих займатися бігом не дуже було. Але вона попросилась бігти з хлопцями.

 Форми спортивної в теперішньому розумінні не мала. Але прибігла серед перших і отримала вже офіційне запрошення залишитися. А вже незабаром пішли спортивні успіхи, які увійнчались тріумфами світового і навіть найвищого олімпійського рівня! Ось що значить доля…  

Біографічні дані:
  Не зайвим буде нагадати титули та звання Т.В. Самоленко. Заслужений майстер спорту СРСР з легкої атлетики. Володарка повного комплекту олімпійських винагород: золото (біг на 3000 м з олімпійським рекордом) і бронза Сеула-1988 (1500 м), срібло Барселони-1992 (3000 м). Чотириразова чемпіонка світу: на дистанціях 1500 м і 3000 м у Римі-1987; на 3000 м на зимовому чемпіонаті в Індіанаполісі-1987; а також у Токіо-1991. Срібна призерка чемпіонату Європи в Штутгарті-1986 (1500 м). Переможниця Ігор Доброї Волі в Москві-1986 (1500 м). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня та орденом Трудового Червоного Прапора. Доцент, кандидат наук з фізичного виховання та спорту.

Інформацію підготувала керівник Запорізького відділення Олімпійської академії України, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри ТОФАВ Класичного приватного університету Галина Григорівна Кружило.


Немає коментарів: