четвер, 26 жовтня 2017 р.

Скульптурна композиція на честь легендарного важкоатлета Леоніда Жаботинського з’явилася в центрі Запоріжжя




26 жовтня на алеї Трудової Слави міста на Дніпрі відбулася врочиста церемонія відкриття скульптурної композиції, присвяченої дворазовому олімпійському чемпіону, багаторазовому рекордсмену світу з важкої атлетики Леоніду Жаботинському.



Запоріжжя нерозривно пов’язане з ім’ям цієї людини. Леонід Іванович був символом цілої епохи, в його послужному списку десятки нагород, у тому числі золоті медалі чемпіонатів світу та Європи, він був удостоєний титулу «Найсильніша людина планети».



Леонід Іванович Жаботинський народився у Сумській області. Якийсь час мешкав у Харкові, Москві, на Мадагаскарі, але своїм рідним містом завжди вважав Запоріжжя, де провів найкращі роки. За його ініціативою тут побудували важкоатлетичний клуб, відкрили спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву, яка носить його ім’я. Леоніду Івановичу належать такі слова: «Усі свої рекорди я присвятив Україні».


У багатолюдному заході взяли участь керівники Запорізької області та міста, члени родини Леоніда Жаботинського, олімпійські чемпіони Юрій Зайцев, Олександр Курлович, Олександр Рєзанов, Ольга Стражева, народний депутат України Микола Фролов, генеральний секретар Федерації важкої атлетики України Борис Лобко, почесні громадяни міста Запоріжжя, вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл, ветерани важкої атлетики.


Голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль у своєму виступі  наголосив, що цей пам’ятник мав з’явитися ще за життя видатного спортсмена, адже він зробив дуже багато на славу Запоріжжя. "Громадськість та спортивна спільнота Запоріжжя дуже довго чекали сьогоднішнього дня, адже всі ми знаємо, що той, хто не пам’ятає минулого, не має права на майбутнє. Особливо, коли це стосується такої видатної особистості, як Леонід Жаботинський. Завдяки йому про Запоріжжя знають у всьому світі. Інші видатні спортсмени називають нашого земляка еталоном. Наприклад, американець Арнольд Шварценегер назвав Леоніда Івановича своїм кумиром. Ця людина була сильною не тільки фізично, але й духом. Вважаю, ми маємо відкривати пам’ятні знаки нашим видатним землякам, аби всі могли прийти та вшанувати їх пам’ять" - зазначив Костянтин Бриль.
 
Почесне право відкрити скульптурну композицію було надане синові легендарного спортсмена – заступникові голови Запорізького обласного осередку Федерації важкої атлетики України Руслану Жаботинському, недавнім лауреатам юніорського чемпіонату Європи з важкої атлетики Дмитрові Вороновському, Кирилу Пирогову та Ганні Пановій.

 З великою повагою та любов’ю до підніжжя скульптурної композиції були покладені живі квіти. 


Іініціатором встановлення в Запоріжжі пам'ятного знака зі скульптурною композицією Леоніду Жаботинському стала Всеукраїнська громадська організація «Культура і мистецтво». Цей патріотичний порив підтримали міська й обласна влада, депутати всіх рівнів, обласне відділення НОК України, широкі кола громадськості. Це стало доказом найвищої поваги до пам'яті легендарного українського атлета зі світовою славою.  
 
Над створенням пам'ятного знаку протягом двох місяців працював харківський митець - заслужений скульптор України Ельданіз Гурбанов. Були використані матеріали – граніт і бронза. Вага композиції близько півтонни. Загальна висота композиції 3,5 м.

Монумент на честь Леоніда Жаботинського має стати символом перемог, сили та високих спортивних звершень для багатьох поколінь спортсменів Запорізького краю.


Фото Василя БІЧЕНКА

Немає коментарів: