суботу, 11 серпня 2012 р.

Тріумф Яни Шемякіної й розчарування українських гімнастів


Протягом двох чергових днів Олімпійських ігор у Лондоні збірна України додала до свого активу золоту та бронзову медалі.
Шпажистка Яна Шемякіна у фіналі зустрілася з німкенею Бріттою Хейдеман. Нашій спортсменці більше години довелося чекати виходу суперниці на доріжку, адже судді ніяк не могли прийняти рішення щодо неї. Але це не стало на заваді українці здобути перше «золото» для команди у Лондоні і у своїй кар'єрі. В додатковий час Яна Шемякіна з рахунком 9:8 здолала німкеню.
Другу бронзову нагороду для збірної України на Іграх XXX Олімпіади здобула важкоатлетка Юлія Каліна у ваговій категорії до 58 кг. Лише один кілограм відділив українку від «срібла». Наша спортсменка за сумою двоборства підняла 235 кг. «Золото» і новий олімпійський рекорд у Лі Сюєінь з Китаю, «срібло» - у Прімсірі Сірікаєв з Таїланду (236 кг).
Близька були до сходження на п’єдестал і українська команда гімнастів, кольори якої захищають запоріжці Віталій Наконечний і Олег Степко. Фінал вони разом киянами Миколою Куксенковим, Олегом Верняєвим та маріупольцем Ігорем Радівіловим закінчили з сумою 271,526 бала, що значилася на третій сходинці. Та, на жаль, щастя було недовгим. Збірна Японії, яка була четвертою, подала апеляцію. І її задовольнили, додавши до оцінки сім десятих. Зрештою, японці отримали «срібло», а українці – четверте місце. «Золото» дісталося збірній Китаю, а бронза – господарям змагань.
Головний тренер нашої чоловічої збірної з гімнастики Юлій Куксенков заявив: «Я розчарований, адже фактично у нас вкрали медаль. На мою думку, наша команда заслуговувала срібної нагороди. Британцям, які фінішували третіми, судді трохи завищували оцінку. Мало хто знає, що Микола Куксенков вийшов на олімпійський поміст після дуже складної травми ноги. Команда рівно і впевнено пройшла всі снаряди – хлопці молодці! Звісно, після такого психологічного удару складно буде налаштуватися на боротьбу в індивідуальному раунді. Настрою немає. Але постараємося зробити все можливе».
Самі спортсмени, покидаючи зал з засмученими обличчями, коментувати ситуацію відмовилися, зазначивши, що все і так очевидно.
Перший віце-президент Української федерації гімнастики Ігор Коробчинський таким чином прокоментував ситуацію: «Для усіх нас це шок. Я побував на багатьох Олімпіадах, але такого ще не бачив. Японський гімнаст завалив зіскок, тому ставити йому високу оцінку було несправедливістю. Натомість наша команда була єдиною, яка відпрацювала без грубих помилок. Та справжні чоловіки не плачуть, вони ображаються. Думаю, перед особистими фіналами хлопці візьмуть себе в руки».
Зазначимо, що згідно з регламентом подавати апеляцію на оцінку японської збірної наша делегація не могла. Оскаржувати можна тільки суму балів своєї команди.
Залишилися без нагород ще двоє представників нашої області. У синхронних стрибках з 10-метрової вишки серед жінок. Вікторія Потєхіна, виступала в дуеті з киянкою Юлією Прокопчук, який із сумою 299,64 очка посів 8-е місце. Перемогу ту святкували Чен Руолін – Ван Хао з Китаю (368,40), У боротьбі за «срібло» мексиканки Паола Еспіноза Санчес та Алехандра Орожко Лоза (343,32) обійшли Меган Бенфейто - Розелін Фільон з Канади(337,62).
Юлія Прокопчук і Вікторія Потєхіна так прокоментували свій виступ на Олімпійських іграх: «Синхронністю стрибків ми задоволені, але треба ще працювати над якістю їх виконання. На тренуваннях у нас все виходило добре, а під час змагань невистачило впевненості у собі. Будемо працювати над психологічною стабільністю». Зазначимо, що сума показана нашим дуетом у Лондоні (299,64 балів) не є їх найкращим результатом. На цьогорічному чемпіонаті Європи, де дівчата здобули срібні медалі, їм вдалось отримати 310,68 очок.
Запорізький плавець Ілля Чуєв фінішував у своєму запливі на 200-метрівці батерфляєм четвертим, а в підсумку опинився на 28-й позиції – 1 хвилина 59,65 секунди. 

Немає коментарів: